Odloženo suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu

Odloženo suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu

Marija Nikolić ( foto: KRIK)

Suđenje policajki Mariji Nikolić koje je bila u kolima sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kad je on ubijen u januaru 2018, odloženo je danas jer je tužilaštvo tražilo da se sasluša psihijatar koji je veštačio njeno psihičko stanje. Nikolić se sudi jer je nakon ubistva iz automobila uzela Baltićev pištolj i bacila ga u kontejner. 

Piše: Jelena Radivojević

Psihijatar Branko Mandić ranije je veštačio psihičko stanje u kom je policajka bila nakon pucnjave i zaključio je da joj je tada bila smanjena uračunljivost, te da je pištolj bacila jer se plašila da će se ubice vratiti. Mandić je ovo napisao u nalazu koji je dostavio sudu, nakon čega je tužilaštvo tražilo da se on sasluša. Tako, tužilaštvo smatra da je neophodno da veštak objasni kako je utvrdio da je pucnjava izazvala veliki stres kod Nikolić  s obzirom da je već 11 godina policajka.

Takođe, tužilaštvo smatra da je nelogično da je Nikolić u jednom momentu neuračunljiva, a u sledećem racionalno zaključuje da je bezbednije da pištolj baci.

Advokat Denis Bećirić se nije protivio ovom zahtevu, ali smatra da je nepotreban, jer je Nikolić policajka pozornik, a ne članica specijalnih jedinica. On je rekao da se većina policajaca tokom karijere ne nađe u situaciji „da se puca“, te da je logično da je bila pod stresom, pogotovo što je osoba koja je sedela pored nje izrešetana sa trideset metaka. Takođe, on je naglasio da veštak nije ustavio da je Nikolić bila neuračunljiva, već da joj je uračunljivost bila smanjena zbog straha i šoka.

Sudija Zoran Božović prihvatio je zahtev tužioca, pa je odložio današnje suđenje.

„Da pozovemo veštaka, ja sam mislio da završavamo danas, ali ajde, nema problema“, rekao je.

Planirano je da na sledećem suđenju koje je zakazano za kraj oktobra suđenje bude završeno.

Nikolić je ranije na sudu ispričala da je bila u šoku i da nije bila svesna da je pištolj bacila u kontejner tri ulice dalje. Kazala je da joj je Baltić kum i da je to veče trebalo da radi u kraju u kome on živi, pa je zato bila s njim u kolima.

Veze policije i mafije

Davorin Baltić, koji je prema policijskim informacijama bio bitan član kavačkog kriminalnog klana, ubijen je u 1. januara 2018. Nakon što je kolima ušao u podzemnu garažu zgrade u kojoj je stanovao. Dvojica napadača ispalila su na automobil više hitaca i on je preminuo na licu mesta. Nikolić je sedela na mestu suvozača i nije povređena u pucnjavi. Novinari KRIK-a došli su i do snimka ubistva u kome se vidi da su ubice bili profesionalci – kružili su oko kola i pucale iz pištolja i poluautomatskog oružja. 

Nikolić je tog dana ujutru otišla na Kopaonik sa Baltićem, a na fotografiji sa sigurnosne kamere do kojih je došao KRIK vidi se da su njih dvoje šetali sa članom navijačke grupe “Janjičari” Urošem Ljubojevićem, što predstavlja  retku potvrdu o povezanosti policije, organizovanog kriminala i huligana. Više o tome pročitajte ovde.

Kavački klan, čiji je Baltić bio član, u sukobu je sa škaljarskim klanom od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je pripadao kavčanima. Od tada je u međusobnom ratu zaraćenih strana stradalo najmanje 45 ljudi.

Sukob ova dva klana doveo je do toga da i drugi kriminalci izaberu stranu pa tako škaljarski klan uz sebe ima grupu poznatog kriminalca Luke Bojovića, kojom sada upravlja njegova desna ruka Filip Korać. Na njihovoj strani je i barska kriminalna grupa.

Kavački klan pridobio je huligansko-navijačku ekipu „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi. Stanković je ubijen 2016. godine, ali su veze njegove ekipe u srpskoj policiji i politici ostale.

U međusobnom ratu stradaju vođe klanova, ali njihovi saradnici, prijatelji, advokati, ali često stradaju i slučajne žrtve.  Među njima je i osumnjičeni za Baltićevo ubistvo – Damir Hadžić koji je u julu ove godine likvidiran na grčkom ostrvu Krf zajedno sa vođom barske kriminalne grupe – Alanom Kožarom.

Comments are closed.