Odloženo odlučivanje o presudi kojom je brat bivšeg Vulinovog sekretara osuđen zbog droge

Odloženo odlučivanje o presudi kojom je brat bivšeg Vulinovog sekretara osuđen zbog droge

Marko Jablanović (foto: KRIK.rs)

Zbog smrti advokata odložena je današnja sednica Apelacionog suda u Beogradu na kojoj je trebalo da počne razmatranje presude kojom je Marko Jablanović osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine drogom. Jablanović je brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad i lidera Partije kosovskih Srba.

Piše: Jelena Radivojević

Presudom Višeg suda u Beogradu iz novembra prošle godine Jablanović je osuđen na tri godine zatvora jer je organizovao kupoprodaju oko 2,8 kilograma marihuane. Osim njega osuđeni su i Miroslav Ilić na tri, Nihat Preljić na pet godina, dok je Bajramu Aličkoviću izrečena kazna od četiri godine zatvora.

Na ovu presudu žalili su se optuženi i za danas je bilo zakazano suđenje pred Apelacionim sudom kako bi se odlučivalo o žalbama, ali je zbog smrti novopazarskog advokata Senada Palamara koji je branio Aličkovića ono odloženo. Apelacioni sud može presudu da potvrdi, izmeni ili ukine i suđenje vrati na početak.

Podsetimo, Jablanović je osuđen da je u januaru 2017. kupio marihuanu i organizovao njen prevoz iz Novog Pazara do Beograda. Paketi u koje je droga bila spakovana nalazili su se u skrivenom bunkeru u krovu „fijata punta“ koji je vozio Preljić, dok je ispred njega drugim automobilom išao Aličković i obaveštavao ga ima li na putu policije.

Drogu je trebalo da predaju Iliću, ali do primopredaje nije došlo jer ih je pre toga uhapsila policija, objasnila je sudija Olivera Pajić prilikom izricanja presude. Prisluškivani razgovori koji su korišćeni kao dokaz pokazali su da je Jablanović komunicirao sa ostalim optuženima i sve vreme pratio kretanje droge, objasnila je sudija.

Jablanović je uhapšen januara 2017. u Kraljevu u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kome je tada sekretar bio njegov brat Aleksandar. Mediji su pisali da je droga pronađena u službenom automobilu, ali su iz ministarstva koje je vodio Aleksandar Vulin to demantovali.

Aleksandar Jablanović je nedugo nakon ovog događaja podneo ostavku u ministarstvu navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se tog dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Pre nego što se zaposlio u ministarstvu, Aleksandar Jablanović bio je funkcioner Srpske liste na Kosovu. Nakon što je podneo ostavku na mesto državnog sekretara vratio se na Kosovo gde je osnovao Partiju kosovskih Srba koja sada oštro kritikuje vladajuću Srpsku listu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.