Bratu bivšeg Vulinovog sekretara tri godine zatvora zbog trgovine drogom

Bratu bivšeg Vulinovog sekretara tri godine zatvora zbog trgovine drogom

Marko Jablanović (foto krik.rs)

Marko Jablanović, brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, danas je osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine drogom. Presuda nije pravosnažna i Jablanović ima pravo da se na nju žali Apelacionom sudu.

Piše: Milica Vojinović

Jablanoviću će u kaznu biti uračunato i osam meseci koje je proveo u pritvoru pa bi on, ukoliko ova presuda postane pravosnažna, u zatvoru trebalo da provede dve godine i četiri meseca.

Osim Jablanovića danas su osuđena još trojica – Miroslav Ilić na tri, Nihat Preljić na pet godina, dok je Bajramu Aličkoviću izrečena kazna od četiri godine zatvora.

Prema rečima predsedavajuće sudije Olivere Pajić, oni su krivi jer su organizovali kupoprodaju oko 2,8 kilograma marihuane koja je bila spakovana u sedam paketa.

Naime, Jablanović je u januaru 2017. kupio marihuanu i organizovao njen prevoz iz Novog Pazara do Beograda. Paketi su se nalazili u skrivenom bunkeru u krovu automobila „fijat punto“ koji je vozio Preljić, dok je ispred njega drugim automobilom išao Aličković i obaveštavao ga ima li na putu policije.

Drogu je trebalo da predaju Iliću, ali do primopredaje nije došlo jer ih je pre toga uhapsila policija, objasnila je sudija Pejić.

Kako je navela, sudsko veće detaljno je analiziralo slučaj kako bi donelo presudu.

„Kada je reč o Nihatu Preljiću, tu nije bilo nikakve dileme jer je on priznao krivicu“, rekla je sudija i dodala da veće nije poverovalo u deo u kom on tvrdi da se sa Aličkovićem sastao kako bi se zajedno vratili u Novi Pazar. Sud nije poverovao ni da se Preljić našao sa Ilićem u beogradskom predgrađu kako bi Preljić pogledao plac koji je nameravao da kupi.

„Nema nikakvog dokaza za to“, kazala je sudija Pajić i dodala da kupovina placa nije u skladu sa Preljićevom izjavom da nije imao novca da se izdržava.

Odbrane ostalih optuženih sud nije prihvatio, a kada je reč o Jablanoviću prisluškivani razgovori pokazali su da je on komunicirao sa ostalim optuženima i sve vreme pratio kretanje droge, objasnila je sudija.

Presudom su odbačene optužbe tužilaštva da je Jablanović prepakivao drogu, kazala je Pajić. Kako je navela, nakon DNK veštačenja koje je predstavljeno na jednom od prošlih ročišta, sud nije mogao sa sigurnošću da utvrdi da li je Jablanović imao kontakta sa marihuanom.

Podsetimo, Jablanović je uhapšen januara 2017. u Kraljevu u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Mediji su tada pisali da je droga pronađena u službenom automobilu, ali su iz ministarstva to demantovali.

Aleksandar Jablanović (foto: mc.rs)

U to vreme Jablanovićev brat Aleksandar bio je državni sekretar u ovom ministarstvu koje je vodio Aleksandar Vulin. Jablanović je nedugo zatim podneo ostavku navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se tog dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Pre nego što se zaposlio u ministarstvu, Aleksandar Jablanović bio je funkcioner Srpske liste na Kosovu. Nakon što je podneo ostavku na mesto državnog sekretara vratio se na Kosovo gde je osnovao Partiju kosovskih Srba koja sada oštro kritikuje vladajuću Srpsku listu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.