Odložen početak suđenja navijačima Zvezde zbog demoliranja u Beton hali

Odložen početak suđenja navijačima Zvezde zbog demoliranja u Beton hali

Optuženi sa advokatima ispred suda (foto: krik.rs)

Početak suđenja desetorici navijača Crvene zvezde optuženih da su u maju pravili nerede i demolirali baštu restorana „Lafajet“ u Beton hali u Beogradu odloženo je za oktobar pošto je sudija na bolovanju, a u sudnici se nisu pojavili ni svi okrivljeni. 

Piše: Bojana Pavlović

Dežurni sudija saopštio je danas da je sudija kom je predmet dodeljen na bolovanju i ustanovio da se u sudnici nisu pojavila četvorica optuženih. Nakon što je uručio oputužnice onima koji je nisu primili, suđenje je odložio za oktobar. 

Optužnicu za nasilničko ponašanje protiv Petra Janičića, Saše Popovića, Miloša Peruničića, Jova Vukovića, Uroša Stojkovića, Nikole Nikolića, Vićentija Jelića, Nemanje Rodića, Filipa Markovića i Igora Šparavala tužilaštvo je podiglo u junu, mesec dana posle događaja za koji se mladići terete. 

Oni su se, kako je utvrdilo tužilaštvo, posle proslave šampionske titule fudbalskog kluba Crvena zvezda na reci Savi, izdvojili iz kolone i upali u baštu restorana „Lafajet“ u Karađorđevoj ulici gde su počeli da prave nered. Lomili su izloge, prevrtali stolove i stolice, ugrožavali goste i osoblje restorana, a napali su i povredili nekoliko osoba, tvrdi tužilaštvo.

„Uz buku i viku uzimali su čaše i flaše sa stolova i iste razbijali o pod, prevrtali i lomili inventar, stolove i stolice, što su činili i u pravcu gostiju i zaposlenih“, saopštilo je tužilaštvo posle događaja dodajući da su gosti napuštali baštu restorana uz vrisku i plač i tražeći zaklon. 

Posle ovog događaja, policija je uhapsila 109 osoba, ali su svi osim ove desetorice pušteni nakon davanja izjava u tužilaštvu i protiv njih su vođeni prekršajni postupci. Kako je objavio CINS, 38 osoba je osuđeno pred Prekršajnim sudom u Beogradu, a sedam oslobođeno. 

Desetorica optuženih su na saslušanju u tužilaštvu negirala da su učestvovali u demoliranju restorana.

Beton hala inače je deo grada gde se nalaze brojni ugostiteljski objekti – barovi, klubovi i restorani poznati po tome što su često bili na meti napada jer  su „plen“ u poslovima sa obezbeđenjem. 

Najranije od 2014. lokali u Beton hali bili su poznati kao teritorija koju je držao klan Veljka Belivuka, koji je u februaru uhapšen zbog niza brutalnih ubistava i otmica.

Krajem 2018. grupa Partizanovih navijača bliska Belivuku demolirala je klub „Komitet“. Među napadačima, kako je utvrdilo tužilaštvo, bili su Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, danas poznat po prijateljstvu sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Aleksandra Vučića, ali i Boris Karapandžić koji je u februaru uhapšen kao deo Belivukove ekipe. Suđenje za demoliranje „Komiteta“ je u toku.

Restoran „Lafajet“ spominjan je u javnosti u okviru finansijske Belivukovog klana koje Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi paralelno sa istragom za ubistva i otmice.

Kajmaković je, prema podacima poslovnog registra, direktor ili vlasnik desetak preduzeća u zemlji koja drže brojne restorane, klubove i kafiće u prestonici. Osim „Lafajeta”, tu su beogradski restorani „Kasina“,„Tri šešira“, „Butik“, „Zlatni bokal“.

Pročitajte više o istrazi protiv Veljka Belivuka

Comments are closed.