OCCRP: Danske banka najviše doprinela razvoju kriminala i korupcije u 2018.

OCCRP: Danske banka najviše doprinela razvoju kriminala i korupcije u 2018.

Foto: OCCRP

Nordijska Danske banka najviše je doprinela razvoju kriminala i korupcije u prethodnih godinu dana, smatraju novinari i stručnjaci međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

„Danske banka je dostojna dobitnica ove nagrade. Ona naglašava ulogu institucija i pojedinaca koji omogućavaju međunarodni kriminal i korupciju“, rekao je urednik OCCRP-ja Dru Salivan i objasnio da banke, advokatske kancelarije, računovodstvene agencije pomažu kriminalcima i korumpiranim zvaničnicima da sakriju svoju imovinu i legalizuju svoje poslovanje.

„U proteklih 20 godina oni su globalizovali organizovani kriminal i autokratiju i pomogli svima od meksičkih narko-kartela, preko ruskog predsednika Vladimira Putina, do terorista, autokrata i gotovo svake globalne pretnje“, rekao je Sullivan.

Danske banka osvojila je neslavno prvo mesto zahvaljujući ulozi koju je u omogućavanju pranja milijardi dolara u protekloj deceniji imao njen ogranak u Estoniji, naveo je OCCRP.

Kroz ovaj ogranak prolazile su milijarde dolara iz Azerbejdžana do ofšor kompanija, visokih zvaničnika, pa čak i evropskih političara koji su hvalili režim u Azerbejdžanu uprkos hroničnim kršenjima ljudskih prava, kako je otkrio OCCRP.

„Danske banka bila je kanal za mito i krađu nacionalnih resursa u Azerbejdžanu, jednom od najkorumpiraniijh režima na svetu“, rekao je Paul Radu, suosnivač OCCRP-ja.

U novembru ove godine, Danski državni tužilac optužio je banku da nije uspostavila sistem upravljanja rizikom i kontrolne mehanizme u ​​svom estonskom ogranku. Tužilac je naveo da rukovodioci ove banke u Kopenhagenu nisu uspeli da osiguraju poštovanje odredbi danskog Zakona o sprečavanju pranja novca.

Istragu banke sproveo je i američki Stejt department i banka je priznala da je njen ogranak u Estoniji bio glavni put za kretanje nezakonitih sredstava iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Pod istragom su transakcije u iznosu od 230 milijardi dolara, kako je objavio Bloomberg.

Danske Bank Estonija uključena je i u druge šeme pranja novca.

Istraživanja OCCRP-ja u okviru projekta Russian Laundromat („Ruska perionica novca“) otkrila su da je Danske bila jedna od svetskih banaka preko kojih je između 20 i 80 milijardi dolara izneto iz Rusije.

OCCRP navodi da bi poslovanje ove banke trebalo da uzdrma antikorupcijsku zajednicu budući da je njeno sedište u Danskoj – državi koju međunarodna organizacija Transparentnost više od dve decenije svrstava među tri „najmanje korumpirane“ zemlje.

Novinari OCCRP-ja svake godine imenuju i izglasavaju osobu koja je značajno doprinela razvoju korupcije i kriminala. Prošle godine ovu neslavnu titulu poneo je predsednik Filipina Rodrigo Duterte, a pretprošle predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, 2015. je proglašen za ličnost koja je najviše doprinela promovisanju kriminala, korupcije i negrađanskog društva.

OCCRP je jedna od najvećih novinarskih mreža u Evropi i obuhvata mrežu nezavisnih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom u oblastima organizovanog kriminala i korupcije iz više od 20 država regiona Južne, Centralne i Istočne Evrope.

Izvor: OCCRP

Comments are closed.