OCCRP: Predsednik Filipina najviše doprineo kriminalu i korupciji u 2017.

OCCRP: Predsednik Filipina najviše doprineo kriminalu i korupciji u 2017.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte ličnost je koja je najviše doprinela promovisanju organizovanog kriminala i korupcije u 2017. godine, po mišljenju novinara i stručnjaka međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Duterte ismeva vladavinu prava u svojoj zemlji“, rekao je Dru Salivan, urednik OCCRP-ja i jedan od devet sudija koji su odabrali ličnost godine. Nominacije su dostavili novinari i javnost.

Iako nije tipičan korumpirani lider, Duterte je osnažio korupciju na inovativan način. Osnažio sistem za preživljavanje najsvirepijih. Na kraju, Filipini su korumpiraniji, suroviji i manje demokratski“, rekao je Salivan.

Žiri koji je činilo devet novinara, naučnika i aktivista koji se snažno bore protiv korupcije izabrali su Dutertea zbog njegovog brutalnog rata protiv droge.

„Hitler je masakrirao tri miliona Jevreja“, izjavio je Duterte prošle godine praveći uznemirujuće poređenje. „Ima tri miliona zavisnika od droge, rado bih ih poklao.“

Filipinski zvaničnici naveli su da je broj zavisnika od droge 1,8 miliona, ali je Duterte nadgledao ubijanje više od 7.000, a moguće i 12.000 ljudi. Teško je utvrditi tačan broj jer Duterteova nacionalna policija zataškava sve izveštaje koji kritikuju. Policija je pošteđena bilo kakve odgovornosti ili pravnih posledica za kampanju tokom koje su ostavljena beživotna tela na ulicama.

U trci za ličnost godine Duterte je pobedio dva afrička igrača – južnoafričkog predsednika Jakoba Zumu i nedavno zbačenog predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Afrički učesnici su stvorili podelu, neprijateljstvo i nezadovoljstvo podrivanjem vladavine prava, rekla je Hadidža Šarife, advokatica i članica žirija. Zuma i Mugabe, rekla je, iskoristili su javno poštovanje prema njima kao herojima borbe za nacionalnu nezavisnost da zaobiđu zakon.

Novinari OCCRP-ja svake godine imenuju i izglasavaju osobu koja je značajno doprinela razvoju korupcije i kriminala. Duterte je bio na drugom mestu u 2016. godini, kada je za ličnost godine izabran Nikolas Maduro, predsednik Venecuele. OCCRP je 2015. godine za ličnost koja je najviše doprinela razvoju korupcije, kriminala i negrađanskog društva izglasao crnogoskog premijera Mila Đukanovića.

OCCRP je jedna od najvećih novinarskih mreža u Evropi i obuhvata mrežu nezavisnih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom u oblastima organizovanog kriminala i korupcije iz više od 20 država regiona Južne, Centralne i Istočne Evrope.

Izvor: OCCRP

Comments are closed.