OCCRP: Predsednik Venecuele najviše doprineo kriminalu i korupciji u 2016.

OCCRP: Predsednik Venecuele najviše doprineo kriminalu i korupciji u 2016.

Nikolas Maduro (foto: OCCRP)

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je ličnost koja je po koruptivnom i represivnom režimu obeležila prethodnu godinu, po mišljenju novinara i stručnjaka međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Madurov režim doveo je do toga da građani Venecuele, države bogate naftom, nemaju za osnovne životne potrebe. Dok su stopa kriminala i broj ubistava u konstantnom porastu, Maduro i članovi njegove uže porodice izvukli su milione iz državne kase kako bi ga održali na vlasti, piše OCCRP.

Maduro, bivši vozač autobusa i lider sindikata koji je bio ministar spoljnih poslova u administraciji predsednika Uga Čaveza, postao je predsednik nakon Čavezove smrti 2013. godine.

Sud u Njujorku je u novembru osudio dva nećaka Madurove supruge zbog umešanosti u višemilionsku prevaru osmišljenu da se sakupe sredstva kako bi se porodica održala na vlasti. Oni su planirali da predsednički hangar na venecuelanskom aerodromu koriste za isporuku 800 kilograma kokaina u Sjedinjene Američke Države.

Američki „Financial times“ nazvao je Madura „gospodarom loše vladavine“, a jedna od najvećih svetskih novinarskih organizacija „Reporteri bez granica“ su mu, zbog njegove inventivnosti da ućutka kritičke medije, dali nadimak „predator slobodnih medija“. Madurovi prijatelji kupili su ključne medije, orkestrirali nestašicu papira za štampanje i kriminalizovali tekstove koji „dovode u pitanje legitimno konstituisanu vlast“, navodi OCCRP.

Bila je ovo velika godina za Madura“, kaže Dru Salivan, urednik OCCRP-ja i član osmočlanog žirija koji je odlučivao o nagradi. „Kada predsednik države može da posmatra kako narod gladuje dok vlada krade 70 milijardi dolara godišnje i ima porodicu u narko-biznisu, to je posebna vrsta zla. On zaslužuje ovu nagradu.“

Novinari OCCRP-ja svake godine imenuju i izglasavaju osobu koja je značajno doprinela razvoju korupcije i kriminala. Prošle godine ovu neslavnu titulu poneo je Milo Đukanović, premijer Crne Gore, koji je proglašen za ličnost koja je najviše doprinela promovisanju kriminala, korupcije i negrađanskog društva.

Izvor: OCCRP

Comments are closed.