NUNS traži istragu i poziva na bojkot „Informera“

NUNS traži istragu i poziva na bojkot „Informera“

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je danas saopštenje u kojem najoštrije osuđuje hajku tabloida „Informer“ protiv KRIK-a.

Izvor: NUNS

NUNS smatra da su optužbe izrečene na račun Stevana Dojčinovića, urednika ovog portala, predstavljaju poziv na linč i ugrožavaju njegovu bezbednost.

Doniraj KRIK_300x140NUNS poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da istraži i obavesti javnost da li pojedine informacije iz tekstova objavljenih u „Informeru“ potiču iz državnih organa. Važno je da se utvrdi na koji način je ovaj tabloid došao do podataka koji su bili poslati samo novinarima KRIK.rs. MUP i nadležni organi su dužni da utvrde da li se prema Dojčinoviću i novinarima portala KRIK primenjuju mere praćenja i prisluškivanja.

NUNS, ne samo zbog ovog slučaja, već pre svega zbog svakodnevne prakse vođenja hajki, vređanja, omalovažavanja i upotrebe uvredljivih izraza poziva sve javne ličnosti na bojkot „Informera“. Davanjem izjava ovom tabloidu podržava se i legitimše govor mržnje, nekultura, linč pojedinaca. Javne ličnosti moraju biti svesne svoje odgovornosti za stvaranje demokratske atmosfere u društvu.

NUNS apeluje na sve one koji žele da žive u pristojnom društvu i državi, u kojoj će kritika biti zasnovana na argumentima, a ne na uvredama i primitivizmu, da takav svoj stav pokažu i odnosom prema tabloidu „Informer“ i drugim medijima koji zagađuju javnu scenu i urušavaju ugled novinarske profesije.

Hronologiju medijskih napada na KRIK pogledajte ovde.

Comments are closed.