Napadačima na Borka Stefanovića ukupno 11 godina zatvora

Napadačima na Borka Stefanovića ukupno 11 godina zatvora

Optuženi Danijel Gmijović i Marko Živković (foto: krik.rs)

Zbog napada na opozicionog političara Borka Stefanovića koji se dogodio pre gotovo dve godine u Kruševcu, danas su u ovom gradu osuđena trojica muškaraca na ukupno 11 godina zatvora. 

Piše: Milica Vojinović

Sudija Dragan Zdravković izrekao je kazne trojici optuženih i istakao da su imali neku vrstu benefita, s obzirom da je nakon napada promenjen zakon i kazne pooštrene, što znači da bi bili osuđeni na duže kazne da se napad dogodio kasnije. Miloš Šaponjić zvani Šapa dobio je četiri godine zatvora, dok su Danijel Gmijović Cafta i Marko Živković Buvac osuđeni na po tri i po godine. 

Presuda nije pravosnažna jer i okrivljeni i tužilaštvo mogu da se žale na nju.

Kazne na koje su osuđeni su gotovo minimalne s obzirom da je krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, za koje su optuženi, predviđeno od dve do 10 godina zatvora. Osim za ovo, Šaponjić se teretio i za napad na službeno lice za šta je mogao biti osuđen sa dodatnih godinu do osam godina zatvora.

Kazne na koje su osuđeni su gotovo identične kao one koje je na prošlom suđenju tražio tužilac.

Borko Stefanović, koji u ovom postupku ima ulogu oštećenog, danas nije prisustvovao izricanju presude.

Njegov advokat Vladimir Todorić za KRIK navodi da nisu zadovoljni izrečenim kaznama, ali ni činjenicom da ni u istrazi ni tokom suđenja nije utvrđeno ko je naložio optuženima da napadnu Stefanovića.

„Oni njega nisu napali zbog novca, niti su targetirali druge učesnike skupa osim onih koji su branili Borka, što znači da oni nisu došli da bi se obračunali sa pripadnicima skupa, već zato što je javno rečeno da će Borko Stefanović biti tu. Oni su njega čekali, imali su prethodni dogovor, što pokazuje da je pripremano i da su imali obaveštenje od nekoga o tome gde će Borko doći“, navodi Todorić.

Todorić je istakao i da je veoma čudno što je tužilac za optužene tražio gotovo minimalne kazne, koje je sud sada i izrekao, pogotovo s obzirom na to da je reč o ranije osuđivanim osobama. Tužilaštvo zbog ovoga neće moći da se žali na visinu izrečenih kazni.

Nezadovoljan ovakvom presudom bio je i Boban Jovanović, aktivista Stefanovićeve stranke koji je prilikom napada takođe povređen.“

Neočekivana promena sudije
Suđenje u ovom slučaju počelo je ispočetka u martu ove godine jer je promenjena sudija Biljana Tošković Surla i to na zahtev optuženih. Oni su od predsednice Višeg suda u Kruševcu Katarine Bošković tražili izuzeće sudije zbog sumnje u njenu nepristrasnost i objektivnost, a Stefanovićev advokat tada je istakao da je reč o uticaju vlasti na sudstvo. „Nije moguće suditi protiv volje vladajuće stranke i nije moguće suditi kriminalcima koji su u zagrljaju vladajuće stranke“, rekao je tada Vladimir Todorić.

„Nismo zadovoljni odlukom suda jer smatramo da je ovo bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića i mene na zajedničkom skupu koji smo organizovali u Rasadniku. Kazne koje su dobili su zapanjujuće male“, kazao je Jovanović novinarima nakon suđenja, prenosi N1.

Podsetimo, napad na Stefanovića dogodio se krajem novembra 2018. godine. Pred početak skupa opozicionog Saveza za Srbiju u Kruševcu tri muškarca nasrnula su na njega naoružani palicama i motkama. Osim Stefanovića, tom prilikom povređeni su i Jovanović, kao i policajac Dejan Palibrk.

Ubrzo nakon napada uhapšeni su Gmijović, Živković i Šaponjić koji su i tada, a i kasnije tvrdili da nisu krivi. Sva trojica iza sebe imaju krivičnu prošlost, a Gmijović je bio i saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine.

Trojicu sada osuđenih muškaraca Stefanović je u toku istrage dovodio u vezu kontroverznim kruševačkim biznimenom Goranom Makragićem. Stefanović je tada naveo da se Makragić sa ovom trojicom sreo istog dana kada se dogodio napad.

Makragić je saslušan i tom prilikom je negirao ove tvrdnje i rekao da Gmijovića, Živkovića i Šaponjića poznaje samo „iz viđenja“. Nije optužen, već je u ovom postupku bio samo svedok.

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a u javnosti je poznat i po tome što je sarađivao je i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su oslobođeni optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.