Sudija koja je oslobodila Zvonka Veselinovića predložena za predsednicu suda

Sudija koja je oslobodila Zvonka Veselinovića predložena za predsednicu suda

Zvonko Veselinović (foto: MUP)

Sudiju Apelacionog suda u Nišu Draganu Živadinović koja je u julu ove godine donela oslobađajujuću presudu kontroverznom biznismenu sa severa Kosova Zvonku Veselinoviću za nelegalno iskopavanje šljunka Visoki savet sudstva predložio je za predsednicu Višeg suda u Nišu, objavila je Beta.

Piše: Milica Vojinović, Beta

Visoki savet sudstva (VSS), telo koje je ključno za izbor sudija u Srbiji, na jučerašnjoj sednici napravilo je listu kandidata za buduće predsednike više od 30 sudova u Srbiji. U sledećem koraku, skupština Srbije trebalo bi da ih izglasa.

Za predsednicu Višeg suda u Nišu, VSS je predložio sudiju Draganu Živadinović. Ona trenutno sudi u Apelacionom sudu u ovom gradu gde joj je jedna od poslednjih odluka bila oslobađajuća presuda koju je, kao predsednica sudskog veća, donela u postupku protiv ozloglašenog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića i njegovih poslovnih partnera.

Oni su bili osuđeni u sudu u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali ih je zatim veće Apelacionog suda u Nišu na čelu sa Živadinović oslobodlio uz obrazloženje da nema dokaza.

Među kandidatima i sudija iz slučaja pretnji „Južnim vestima“
Sudija Saša Dujaković koga je VSS predložio za predsednika Osnovnog suda u Nišu takođe je poznat javnosti. On je bio u veću koje je potvrdilo oslobađajuću presudu Aleksandru Stankoviću koji je, nezadovoljan tekstom portala „Južne vesti“, naveo da novinare ove redakcije „treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade”. Veće u kom je bio Dujaković utvrdilo je da Stanković nije imao nameru da preti već samo da iznese „neko svoje svoje mišljenje o radu ovog medija“.

Kosovsko tužilaštvo sumnjiči Veselinovića da je bio član kriminalne grupe koja je ubila političara Olivera Ivanovića.

Veselinović se spominje i u Belog knjizi organizovanog kriminala iz 2001. godine kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice. Sudilo mu se zbog trgovine heroinom i zloupotrebe položaja, ali je oslobođen optužbi.

KRIK je ranije došao do izveštaja Bezbednosno-informativne agencije u kom je Veselinović označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Novinari KRIK-a došli su i do fotografija koji prikazuju Veselinovićev susret sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

2 Comments

  1. Dragoljub Obradovic kaže:

    NAŠE PRAVOSUDJE JE KRIMINILIZOVANO JER NIJE IZVRŠENA LUSTRACIJA NI REFORMA KOJE NEMA BEZ KORENITIH KADROVSKIH PROMENA U PRAVOSUDJU

  2. Aleksandra kaže:

    Nešto sa vama nije u redu. Ne može sudija biti predložena za nižu instancu. Viši sud je niža instanca od Apelacionog s. Elem, šta je, tim povodom pisac hteo reći. Da ta sudija avanzuje iz Apelacionog u Viši. Opismenite se, za početak