MUP nije dostavio podatke o istrazi protiv Lončara

MUP nije dostavio podatke o istrazi protiv Lončara

Zlatibor Lončar (foto: Dragana Pećo)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije dostavilo novinarima KRIK-a dokumenta iz istrage o vezama ministra zdravlja sa zemunskim klanom. MUP je na ovaj način prekršio Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Piše: Pavle Petrović

Nakon što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK objavila priču da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar kupio stan od zemunskog klana, on je odbio da objasni prirodu odnosa sa Zemuncima. Naglasio je da je reč o starom slučaju na koji su nadležni organi stavili tačku i da je epilog poznat. Ministar je sugerisao novinarima KRIK-a da se za sve informacije obrate nadležnim organima.

Doniraj KRIK_300x140U zahtevu koji je upućen MUP-u, novinar KRIK-a zatražio je kopije dokumenata nastalih tokom istrage protiv Lončara, uključujući zapisnike sa saslušanja. Ni 15 dana nakon isteka zakonskog roka da postupe po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, MUP nije poslao odgovor.

KRIK je danas poslao žalbu kancelariji Poverenika.

U istraživačkoj priči, objavljenoj krajem februara, KRIK je otkrio da je Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana od supruge Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana. Ugovor je potpisan deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije su ubistvo Lončara optužili svedoci saradnici u postupku protiv zemunskog klana.

Lončar nije želeo da objasni da li je stan platio ili ga je dobio na poklon. U javnim nastupima lažno je optuživao KRIK što je bio početak medijskog napada koji je potrajao narednih mesec dana.

 

1 Comment

  1. goran kaže:

    dr Mengele