Ministarstvo kulture: „Informer“ nije prekršio zakon

Ministarstvo kulture: „Informer“ nije prekršio zakon

Ivan Tasovac (foto: KRIK)

Ministarstvo kulture i informisanja poslalo je dopis Mreži za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u kojem je navelo da dneveni list „Informer“ nije prekršio Zakon o javnom informisanju kada je pisao o glavnom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću.

Piše: Pavle Petrović

Komisija Ministarstva je nakon pregleda tekstova „Mafija udara na porodicu Vučić“ i „Sado-mazo francuski špijun“ koji su sredinom marta objavljeni u dnevnom listu „Informer“, utvrdila da nije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima.

U ovim tekstovima provladin tabloid „Informer“ je otvoreno vređao i klevetao urednika KRIK-a, optužviši ga da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazohista“ i „medijski terorista“.

Doniraj KRIK_300x140„Informer“ je objavio i detalje o tome da redakcija KRIK-a istražuje imovinu premijera Srbije Aleksandra Vučića, šta je sakupljeno tokom istraživanja, naslov teksta koji još nije bio objavljen, čak i sadržinu razgovora koje je urednik KRIK-a vodio sa kolegom iz druge redakcije. Urednik KRIK-a veruje da je ove informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a da su onda dostavljeni „Informeru“.

Kampanju koju je „Informer“ vodio protiv KRIK-a osudila su novinarska udruženja, nevladine organizacije kao i brojni mediji u Srbiji i inostranstvu.

Komisija za žalbe Saveta za štampu donela je odluku da je provladin tabloid „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije u tekstovima, a urednik KRIK-a je tužio ovaj list.

Ministar kulture Ivan Tasovac je izjavio da će ministarstvo reagovati ukoliko se utvrdi da je bilo povrede Zakona o informisanju povodom napada „Informera“ na KRIK.

To postoji kao pravilo za sve medije u Srbiji, jer svi moraju da poštuju ista pravila“, rekao je tada Tasovac.

Ministarstvo je juče obavestilo KRIK da je utvrdilo da „Informer“ nije prekršio zakon, ali novinarima nije moglo da dostavi tu odluku u pisanoj formi jer, kako navode, ona ne postoji.

 

6 Comments

 1. Manojlo kaže:

  Da li je neko prekršio ili nije prekršio zakon ne zaključuje ni jedno ministarstvo, ni premijer pa ni jedan advokat. Zaključak može pokrenuti javno tužilaštvo a sud dati zaključak. Pa čak i tužilaštvo moše u predpostupku zaključiti da je nešto zakonito ili nezakonito. Čak ni ministar pravosuđa, pravnik po vokaciji nema tu nadležnost , ponajmanje premijer a tek najmanje prava na to ima ministar kulture. No Srbija od uvek bila zemlja u kojoj su događala čuda, pa i ovog puta.

 2. Данко Б. Марин kaže:

  Сунце је Вучић, држава је Вучић, закон је Вучић, …

  • Nikola kaže:

   Вучић је живот,… . .. . .Вучић је љубав……………….

  • Luka kaže:

   Jel ti Vučić i pravi braću i decu?

 3. Luka kaže:

  Ćuti budalo.

 4. cvele kaže:

  eh…jednog dana,nadam se uskoro,kad naprdnjaci odu,sta li ce biti sa informerom……a?