Matić: Tužba Koluvije protiv KRIK-a opasna i neprihvatljiva

Matić: Tužba Koluvije protiv KRIK-a opasna i neprihvatljiva

Veran Matić (foto: KRIK)

Predsednik komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da je tužba Predraga Koluvije, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane na imanju svoje firme „Jovanjica“, protiv portala KRIK opasna i neprihvatljiva. Matić navodi da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti, kako to Koluvija tvrdi u tužbi, već da je prenosio navode iz optužnice.

Piše: Sara Smolović

„Ne vidim da ovde postoji povreda prezumpcije Koluvijine nevinosti, niti da su uzrok njegovih duševnih bolova, ako ih trpi, tekstovi KRIK-a. U tekstovima KRIK-a nisam video tvrdnju da je Koluvija već osuđen, naprotiv“, kaže Matić komentarišući tužbu koju je Koluvija podneo protiv portala KRIK i urednika Stevana Dojčinovića, a u kojoj tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti jer ga je nazvao „optuženi narko-bos” i time mu naneo duševne bolove. 

Matić ističe da tužbu vidi u širem kontekstu kao kontinuitet Koluvijinog pokušaja da spreči izveštavanje o slučaju „Jovanjica“. 

„Odluka da se Koluvija brani sa slobode, a da se kriminalizuju oni koji su ga priveli pravdi, jedan je od većih paradoksa naše svakodnevice. Sada optuženi Koluvija čisti svoju biografiju od sadržaja optužnice, kao da zna koji će epilog biti na kraju suđenja“, ocenjuje Matić podsećajući da je Koluvija nedavno pušten u kućni pritvor, a da je nakon toga počela kriminalizacija policajaca koji su vodili slučaj „Jovanjica“ i uhapsili Koluviju.   

Matić podseća i na raniji slučaj – pretnje koje je novinarki Jeleni Zorić preneo Koluvijin advokat.

„Bila je to takođe jasna poruka koja je imala za cilj da Jelena Zorić prestane da izveštava sa ovog suđenja. Nadam se da će ovaj sudski proces imati i svoj epilog u presudi.”

Matić ističe i zabrinutost jer se redakcija KRIK-a konstantno nalazi pod nedopustivim pretnjama i ugrožavanjem bezbednosti. 

„Upadi u stanove i kuće tri članice ove redakcije koji nisu razrešeni, kao i konstantna satanizacija u tabloidima i od strane predstavnika organizovanog kriminala sa presudama na višegodišnje robije – kod mene pale panik taster, znak za uzbunu“, navodi on i dodaje da je potrebna hitna akcija institucija, ali i veća solidarnost novinara i medija, kao i predstavnika međunarodnih institucija. 

„Ne samo onih koje osuđuju pretnje i napade, već i onih koji imaju već razrađene mehanizme za konkretnu zaštitu novinara i redakcija“, dodaje Matić. 

Podsetimo, Koluvija, vlasnik kompanije „Jovanjica“ na čijim je plantažama nađena velika količina droge, tužio je KRIK i urednika Stevana Dojčinovića jer je u vesti o suđenju iz aprila ove godine nazvan „optuženi narko-bos koji je vlasnik plantaže marihuane“. On u tužbi tvrdi da nije istina, da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti i traži da mu isplati 400 hiljada dinara na ime naneo mu duševne bolove. 

Dojčinović ističe da KRIK poštuje sve profesionalne standarde i da uvaženi svetski mediji koriste identičan izraz – „accused narco boss“ ili „accused crime boss“ izveštavajući o glavnooptuženima u ključnim suđenjima za organizovani kriminal. On je naveo i da postoji mogućnost da Koluvija podnese još tužbi kako bi izvršio pritisak i naterao KRIK da prestane da izveštava o slučaju „Jovanjica“.

Podržite naš rad donacijom i pomozite da istražujemo kriminal i korupciju. Više o tome kako da nas donirate, saznajte ovde.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.