KRIK-u EU nagrada za istraživačko novinarstvo

KRIK-u EU nagrada za istraživačko novinarstvo

Dobitnici nagrade

Novinari KRIK-a osvojili su nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji u 2021. godini. Njihov serijal tekstova o kriminalcu Veljku Belivuku nagrađen je prvim mestom.

Piše: Bojana Jovanović

Najbolje istraživačke priče u prethodnoj 2021. godini su tekstovi KRIK-a o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, ocenio je žiri EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji, i novinarima KRIK-a dodelio prvo mesto. Dobitnici nagrade su Stevan Dojčinović, Milica Vojinović, Bojana Pavlović i Bojana Jovanović. 

„Autori serijala su suvereno koristili sve istraživačke tehnike i alate što su im bili na raspolaganju stvarajući ne samo ekskluzivne nego i temeljito istražene, uverljive i vrlo čitke priče“, piše u obrazloženju žirija.

Drugo mesto pripalo je novinarki Vremena Jovani Gligorijević za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“. Treće mesto podelili su novinari BIRN-a Saša Dragojlo za tekst „Krijumčarenje ljudi: Štekovi novca, nasilje i veze sa bezbednosnim službama“ i Aleksandar Đorđević za serijal tekstova o mehanizmima korupcije u Elektroprivredi Srbije.

Ovo je drugi put da su novinari KRIK-a osvojili EU nagradu za istraživačko novinarstvo. Prethodni put nagrađeni 2019. su za istraživačku priču o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana.

Comments are closed.