KRIK tim

Stevan Dojčinović

Urednik


Stevan Dojčinović je glavni i odgovorni urednik KRIK-a. Rođen je 1985. godine u Kruševcu, gde je i odrastao. Istraživačkim novinarstvom se bavi od 2008. godine, kao novinar međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Stevan obučava novinare za istraživački rad i pomogao je u osnivanju nekoliko istraživačkih redakcija. Napisao je knjigu „Šarić - kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu” 2014. godine. Stevan je dobitnik više priznanja, uključujući: međunarodnu nagradu za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2018. godini koju dodeljuju „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“ i „Centralno-evropska inicijativa (CEI)“, Data Journalism Award - međunarodno priznanje koje je 2017. dodeljeno KRIK-u za projekat "Baza imovine političara", nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ koja je dodeljena redakciji KRIK-a za 2017. godinu, nagradu Duško Jovanović 2015. godine, regionalnu nagradu Jug Grizelj 2013, tri nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2011, 2012. i 2016. godine. Kao član istraživačkog tima OCCRP-a Stevan je 2015. godine nagrađen međunarodnim priznanjima European Press Prize i Global Shining Light Award. Jedan je od sedam članova međunarodnog istraživačkog tima koji je osvojio nagradu Daniel Perl za prekogranično istraživačko novinarstvo, dodeljenu na Svetskoj konferenciji istraživačkog novinarstva u Kijevu, 2011. Od leta 2012. do aprila 2015. godine bio je glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Bojana Jovanović

Zamenica urednika


Bojana Jovanović je novinarka i zamenica urednika. Istraživačkim novinarstvom bavi se od 2010. godine i autorka je mnogih tekstova o organizovanom kriminalu i korupciji. Za svoj rad četiri puta je nagrađena nacionalnim Nagradama za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu – 2022. i 2021, kao i 2011. i 2012. godine. Kao deo tima KRIK-a dobitnica je međunarodnih nagrada SIGMA award 2021. i Data Journalism Award koja je 2017. dodeljena za projekat „Baza imovine političara“, kao i domaće nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost. Bojana drži novinarske treninge o pretragama internet baza podataka, digitalnoj i fizičkoj bezbednosti novinara. Bojana radi i kao novinarka za međunarodnu novinarsku organizaciju Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a pre osnivanja godinama je bila deo novinarskog tima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
bojana@krik.rs

Jelena Vasić

Novinarka/Koordinator projekata


Jelena Vasić je koordinatorka projekata i saradnica međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Network (OCCRP). Od 2012. do aprila 2015. godine bila je član novinarskog tima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru Novinarstvo i komunikologija. Dobitnica je međunarodne nagrade Data Journalism Award koja je 2017. dodeljena KRIK-u za projekat „Baza imovine političara“ i nacionalne godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji onlajn medija za 2013. godinu.
jelena@krik.rs

Bojana Pavlović

Novinarka


Bojana Pavlović je novinarka KRIK-a. Novinarsku karijeru započela je u gradskoj redakciji dnevnog lista „Politika“. Kao stažista radila je u nevladinoj organizaciji „Transparentnost Srbija“ usmerenoj na borbu protiv korupcije. Istraživačkim novinarstvom počela je da se bavi u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije. Dobitnica je međunarodne nagrade Data Journalism Award koja je 2017. dodeljena KRIK-u za projekat „Baza imovine političara“, kao i godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo 2017. godine. Govori engleski i italijanski jezik.
bojanap@krik.rs

Vesna Radojević

Novinarka


Vesna Radojević je novinarka KRIK-a i urednica na projektu „Raskrikavanje“. Novinarstvom je počela da se bavi 2011. godine u „PG Mreža“. Karijeru je 2013. godine nastavila u „Istinomeru“ gde je radila do oktobra 2017. godine. Jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo u oblasti elektronskih medija koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD u Beogradu. Kao studentkinja dobila je i nagradu „Borivoje Mirković“ za 2012. godinu za najbolji studentski TV prilog.
vesna@krik.rs

Milica Vojinović

Novinarka


Milica Vojinović se u KRIK-u bavi istraživačkim novinarstvom, kao i dnevnim izveštavanjem. Posvećena je otkrivanju istine u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom u Srbiji, sa posebnim osvrtom na istraživanje veza organizovanog kriminala i struktura vlasti. Miličin rad je dobio više međunarodnih priznanja – nagrađena je CEI SEEMO nagradom za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu, u kategoriji najboljeg mladog profesionalnog novinara i nagradom EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Zajedno sa KRIK timom dobila je i svetsku nagradu Sigma 2021. godine za rad na istraživačkoj onlajn bazi podataka o srpskom pravosuđu pod nazivom „Prosudi ko sudi“. Posvećena je upotrebi svojih veština za promovisanje transparentnosti i odgovornosti u Srbiji. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i govori engleski i španski jezik.
milica@krik.rs

Jelena Radivojević

Novinarka


Jelena Radivojević je novinarka KRIK-a. Tokom prakse u redakciji se bavila istraživačkim novinarstvom i dnevnim izveštavanjem. Prati neka od većih suđenja u zemlji iz oblasti organizovanog kriminala. Studentkinja je novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Dok nije postala novinarka, bila je aktivistkinja za ljudska prava.
jelena.radivojevic@krik.rs

Marija Vučić

Novinarka


Marija Vučić je novinarka KRIK-a na projektu "Raskrikavanje". Novinarstvom je počela da se bavi 2014. godine u redakciji "Južnih vesti", nakon završenih master studija novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Od 2016. godine je radila kao novinarka, a potom i zamenica glavnog i odgovornog urednika portala "Cenzolovka", gde se specijalizovala za teme koje se tiču medija i novinarstva. Radila je i kao fact-checker Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. Dobitnica je prve nagrade niškog Medija i reform centra za najbolje izveštavanje o sivoj ekonomiji i ilegalnoj trgovini na nacionalnom nivou, a pobednica je i prve generacije Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije.
marija@krik.rs

Milica Ljubičić

Novinarka


Milica Ljubičić je novinarka KRIK-a i portala „RasKRIKavanje”, te prati rad domaćih medija i otkriva lažne vesti i dezinformacije. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru novinarstvo i komunikologija. Zanima je istraživanje u oblasti medija, a posebno njihovo finansiranje i načini na koje država utiče na kreiranje medijskih sadržaja. Tokom studija radila je u radijskoj emisiji „Slušaonica 6”. Milica je bila i deo KRIK-ovog reporterskog tima u međunarodnom novinarskom projektu „FinCEN dosijei” 2020. godine.
milica.ljubicic@krik.rs

Sofija Parojčić

Novinarka


Sofija Parojčić je novinarka KRIK-a i studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U KRIK-u je od oktobra 2022, radi na istraživačkim pričama i izveštava sa bitnih suđenja iz oblasti kriminala i korupcije. Bila je deo KRIK-ovog tima koji je radio na bazi sudija „Prosudi ko sudi“.
sofija@krik.rs

Stefan Kosanović

Novinar


Stefan Kosanović je novinar KRIK-a na projektu „Raskrikavanje”. Diplomirao je novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde trenutno završava master studije Komunikologije. Tokom studiranja kreirao je medijske priloge, filmove i druge audio-vizuelne forme kao saradnik nekoliko medijskih i produkcijskih kuća. U redakciji portala Fake News Tragač proveo je tri i po godine kao novinar. Učestvovao je u realizaciji mnogih projekata i autor je nekoliko publikacija koje za cilj imaju unapređenje medijske pismenosti i novinarske etike na Balkanu. Predavač je na treninzima i radionicama medijske pismenosti. Dobitnik je nagrade „Dragan Janjić” za medijsku pismenost za 2023. godinu.
stefan.kosanovic@krik.rs

Marta Mihajlović

Office manager


Marta Mihajlović je asistent za finansijsko izveštavanje o projektima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK. Zadužena je za vođenje administrativnih poslova i organizaciju aktivnosti i događaja udruženja.
marta@krik.rs

Snežana Petijević

Projektni menadžer


Snežana Petijević je projektni asistent KRIK-a. U civilnom sektoru je od 2012. godine, radi na poslovima upravljanja projektima i pisanja projekata sa posebnim interesovanjem za oblasti finansijskog menadžmenta, upravljanje projektima, globalizacije i upravljenja migracijama. Govori engleski i italijanski jezik.
snezana@krik.rs

Miodrag Ćakić

Grafički dizajner, programer i fotograf


Miodrag Ćakić je grafički dizajner, programer i fotograf koji pruža kretivnu i tehničku podršku radu portala KRIK i RasKRIKavanje. Dizajnom i brojnim poslovima iz oblasti informacionih tehnologija bavi se više od 20 godina, a stručno iskustvo sticao je radom u državnom, privatnom i civilnom sektoru. Od 2015. godine, u svojstvu aktiviste, humanitarnog radnika i koordinatora bavi se različitim aspektima izbegličke i migrantske krize u Srbiji i regionu. Početkom 2016. godine postao je član KRIK tima, od kada grafički ilustruje sva KRIK-ova istraživanja. Ćakić je i tehnički kreator svih dosadašnjih baza podataka koje su osmislili novinari portala KRIK, zbog čega je dobio značajna međunarodna priznanja "Data Journalism Award" i "Sigma Award" za rad na KRIK-ovom projektima "Baza imovine političara" i "Prosudi ko sudi".
miodrag@krik.rs

KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije