Koluvijini advokati: Nemamo razloga da verujemo policiji

Koluvijini advokati: Nemamo razloga da verujemo policiji

Predrag Koluvija / sudnica Višeg suda u Beogradu

Advokati Predraga Koluvije kome se sudi za uzgajanje 1,6 tona marihuane na imanju „Jovanjica“ kod Stare Pazove juče su na sudu govorili o navodnim greškama policije i veštaka u ovom slučaju. Advokati su kazali i da su sve biljke pronađene na imanju uništene, zbog čega sada ne mogu da dokažu da je u pitanju bila indistrijska konoplja, a ne marihuana.

Piše: Sara Smolović

Advokati Predraga Koluvije juče su, četvrto suđenje zaredom, iznosili uvodne reči u kojima su pokušavali da ospore dokaze tužilaštva i optužnicu protiv njihovog branjenika.

Sa izlaganjem su završile dve advokatice –  Zora Dobričanin Nikodinović i Aleksandra Zlatić, ali će se u nastavku sudu verovatno obratiti i ostali Koluvijini advokati – Svetislav Bojić i Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke (SNS).

Zlatić je juče kazala i da ne veruju policiji.

„Nemamo nikakvog razloga da verujemo policiji. Sve što su mogli da pogreše – pogrešili su”, rekla je. „Nažalost, ne možemo da dokažemo da su sve biljke zatečene na imanju bile industrijska konoplja, jer su uništene.” 

Na imanju „Jovanjica“ policija je prošle godine pronašla 1,6 tona marihuane, ali vlasnik ovog imanja Predrag Koluvija tvrdi da je uzgajao industrijsku konoplju – biljku iz iste porodice koja je legalna za gajenje, a koja se razlikuje po procentu psihoaktivne supstance THC. Kod biljaka na „Jovanjici“, tvrdi tužilac Saša Drecun, ova količina pronađena je u procentu većem od zakonskog minimuma, odnosno u pitanju je marihuana. 

Upravo zbog toga Koluvijina odbrana je na dosadašnjem suđenju bila usmerena na pokušaj osporavanja veštačenja koja su pokazala da biljke pronađene na „Jovanjici“ imaju veliku količinu THC. Dobričanin Nikodinović juče je istakla da je došla do informacije da je veštačeno manje od jedan odsto zaplenjenih biljaka, i najavila da će o tome više govoriti u nastavku suđenja.

U sudnici se juče ponovo čulo ime Miroslava Aleksića, potpredsednika opozicione Narodne stranke, koji je na jednom od proteklih suđenja predložen za svedoka. 

Advokatica Zlatić rekla je da želi da se utvrdi ko je Aleksiću, odnosno „osobi koja nema veze sa medijima i pristupom informacijama od javnog značaja“, dao optužnicu i dodala da se radi o krivičnom delu. 

Sudija Zoran Ganić, predsednik sudskog veća, reagovao je rekavši da ove stvari nemaju veze sa postupkom. 

Sledeće ročište zakazano je za sredinu novembra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, podsetimo, podiglo je optužnicu protiv 10 osoba zbog udruživanja i proizvodnje marihuane. Koluvija  sa još osam osoba nalaze se u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, a jedna osoba je u bekstvu. 

Javnost je za ovo hapšenje saznala od Miroslava Aleksića,a ne od policije kao što je to obično slučaj. Bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pravdao je ćutanje policije upozoravanjem ostalih potencijalnih izvršioca. 

Osim ovog slučaja, u toku je još jedna istraga tužilaštva u vezi sa„Jovanjicom“. Ona se odnosi na pripadnike službi bezbednosti i policije koji se sumnjiče za saradnju sa Koluvijom i njegovom grupom, o čemu je KRIK ranije već pisao.

O detaljima optužnice i događajima koji su joj prethodili, možete pročitati na ovom linku

2 Comments

  1. Aleksandar kaže:

    Pa ako su uzgajali industrijsku konoplju, morali su da dobiju dozvolu za to od ministarstva poljoprivrede (i jos par organa ako se ne varam). Tako da bi to trebalo da mogu jako lako da dokazu. Pak ako ne mogu, opet su radili ilegalnu stvar.

  2. драгош kaže:

    Ne veruju policiji koja ih je cuvala i pokrivala sve ove godine?