Miroslav Aleksić predložen kao svedok u slučaju „Jovanijca“

Miroslav Aleksić predložen kao svedok u slučaju „Jovanijca“

Miroslav Aleksić/Predrag Koluvija (foto: narodna.org.rs/ipa-serbia)

Advokati Predraga Koluvije, optuženog za uzgajanje 1,6 tona marihuane na imanju „Jovanjica“, predložili su danas da na suđenju svedoči potpredsednik opozicione Narodne stranke Milroslav Aleksić, koji je javnosti i otkrio slučaj „Jovanjica“. Aleksić za KRIK kaže da će rado svedočiti ukoliko bude pozvan.

Piše: Sara Smolović

Današnje suđenje Predragu Koluviji i njegovim saradnicima za uzgajanje marihuane na poljoprivrednom gazdinstvu „Jovanjica“ nastavljeno je izlaganjem Koluvijine advokatice Zore Dobričanin Nikodinović. Ona je, kao i prethodna dva dana, pokušala da ospori navode i dokaze iz optužnice, ali i predložila nove svedoke.

Jedan od njih je Miroslav Aleksić, potpredsednik opozicione Narodne stranke, preko kojeg je javnost i saznala za ceo slučaj, pošto se policija nije oglašavala. On je u toku istrage više puta javno govorio o ovom slučaju.

Dobričanin Nikodinović je rekla da Aleksić, kao čovek koji tvrdi da toliko zna o predmetu, treba da bude pozvan da svedoči. 

„Pošto Aleksić očito zna sve o ovom postupku, čim stalno iznosi u medije neke informacije, predlažemo da i nama ispriča kao svedok“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ona je navela da je zanimljivo da je njegov komšija policajac Uroš Radibratović iz Trstenika, sugerišući da bi on mogao da bude neko od koga Aleksić dobija informacije o ovom slučaju. Dobričanin Nikodinović je kazala novinarima da je na falsifikovanoj policijskoj znački koja je pronađena kod Koluvije prilikom hapšenja navodno broj Radibratovićeve legitimacije. 

Aleksić: Rado ću svedočiti u slučaju „Jovanjica“
Miroslav Aleksić za KRIK kaže da će rado svedočiti u ovom slučaju ukoliko bude pozvan.
„Mnogo puta sam tražio od tužilaštva da budem saslušan, pa me nisu saslušali“, kaže Aleksić. Aleksić je prokomentarisao da i Radibratović i on jesu iz Trstenika, ali se nije osvrnuo na navode odbrane da su komšije. Rekao je da se znaju samo iz viđenja, te da Koluvijini advokati verovatno imaju „neku ludu teoriju“ kojom povezuju Radibratovića, Koluviju i njega. „Kakve veze ima, ako je značka falsifikovana – mogao je da bude bilo koji policajac iz Srbije i oni sad stvaraju sliku da on ima neke veze sa Koluvijom, pa da imam i ja. Mislim, potpuna budalaština.“

Sa predlogom da Aleksić svedoči saglasio se i drugi Koluvijin advokat, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

„On (Aleksić) je izjavio decidno da sve podatke dobija iz MUP-a i deli dokumentaciju iz istrage sa sve brojem dokumenta i još deli na društvenim mrežama”, rekao je Đukanović.

O ovom predlogu sudije će odlučiti na nekom od narednih suđenja.

Ostatak današnjeg suđenja protekao je u izlaganju advokatice Dobričanin Nikodinović o dokazima koje je prikupilo tužilaštvo, a koje je ocenila kao nezakonite.

Ona je više puta naglasila da je pretres imanja „Jovanjica“ gde je policija, kako tvrdi tužilaštvo, pronašla veliku količinu marihuane, sproveden bez potrebnih odobrenja suda, kao i da su tamo bili policijski i drugi službenici koji za to nisu imali potrebna ovlašćenja.

„Potpuno je kompromitovano takvo pretresanje i sve što je iz njega proisteklo. Ništa što je tamo pronađeno ne može da bude predmet optužnice”, istakla je Koluvijina advokatica.

Kritikovala je i što, kako je rekla, Koluvijini advokati nisu bili pozvani da prisustvuju pretresu, rekavši da je ona prvi put na imanje pozvana 75 dana nakon što je policija ušla na njega.

Sledeće ročište zakazano je za kraj oktobra.

„Paravan” za uzgajanje marihuane

Podsetimo, nakon Koluvijinog hapšenja i otkrivanja marihuane na imanju „Jovanjica“ policija nije obvestila javnost, kao što to inače čini. Tek nakon što je Miroslav Aleksić u više navrata javno govorio o ovom slučaju, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je ćutanje pravdao rekavši da policija nije želela da upozori nove moguće izvršioce. Ipak, uobičajena praksa policije je da i o mnogo manjim zaplenama droge izdaje saopštenje odmah po hapšenju osumnjičenih.

Javnost je uzburkalo to što je Aleksić rekao da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Tužilaštvo je, međutim, utvrdilo da nema osnova sumnje da su braća Vučić komunicirali sa Koluvijom, a Andrej Vučić je Aleksića tužio za povredu časti i ugleda. Taj postupak traje pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a zatvoren je za javnost. Zanimljivo je da su advokati brata predsednika Srbije Vladimir Đukanović, koji u slučaju „Jovanjica“ brani Koluviju, i Vesna Lončar, supruga ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Koluvijinu firmu „Jovanjica“, za koju tužilaštvo tvrdi da je bila paravan za proizvodnju marihuane, posećivali su različiti državni funkcioneri: ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić, direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, ali i Dragomir Petronijević član Gradskog veća Grada Beograda, o čemu je KRIK ranije pisao. 

Još jednu vezu sa državnim službenicima pokazuje i to što su u okviru slučaja „Jovanjica“, početkom jula ove godine uhapšeni pripadnici MUP-a i obaveštajne agencije BIA zbog sumnje da su bili deo Koluvijine grupe, a pripadnik VOA-e je u bekstvu. Istraga protiv njih i dalje traje.

Koluviji i devetorici njegovih saradnika trenutno se sudi za uzgajanje 1,6 tona marihuane. Ispod njegovog imanja u Staroj Pazovi policija je pronašla podzemne prostorije u kojima se, kako tvdi tužilaštvo uzgajala, ali i sušila i pakovala marihuana. 

Koluvija tvrdi da je proizvodio isključivo industrijsku konoplju za šta je imao dozvolu, kao i da je u njegovim biljkama zbog vremenskih uslova skočio procenat THC-a – supstance koja marihuanu čini drogom.

Tužilac Saša Drecun tvrdi da je ovo bio samo „paravan” za uzgajanje marihuane. On je na početku suđenja objasnio da je u biljkama koje su pronađene kod Koluvije pronađena psihoaktivna supstanca THC u količini iznad zakonom dozvoljene.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.