Koluvijin advokat najavljuje nove tužbe protiv novinara

Koluvijin advokat najavljuje nove tužbe protiv novinara

Predrag Koluvija ispred suda (foto: krik.rs)

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije kome se sudi da je organizovao proizvodnju više od tone i po marihuane na imanju firme „Jovanjica“, najavio je tužbe protiv svih medija koji se budu ogrešili o Zakon o javnom informisanju, piše „Danas“. Koluvija je pre dve nedelje već tužio KRIK i urednika Stevana Dojčinovića zbog povrede ugleda i časti tvrdeći da mu je prekršena pretpostavka nevinosti jer je u vesti sa suđenja nazvan „optuženi narko-bos“. Novinarska i medijska udruženja ovu tužbu ocenila su kao pritisak na KRIK da prestane da izveštava o ovoj temi.

Piše: Bojana Jovanović

Bojić za „Danas“ navodi da pravni tim Koluvije razmatra da li da protiv pojedinih novinara podnese krivičnu prijavu zbog ometanja pravde jer su koristili izraze „narko-bos“ i „najveća plantaža marihuane u Evropi“. U ovom timu je, između ostalih, i Vladimir Đukanović, narodni poslanik i važan član vladajuće Srpske napredne stranke.

„Mi nemamo ništa protiv medija, ali imamo protiv određenih novinara koji iznoseći netačne informacije ometaju pravdu i time stvaraju pogrešnu predstavu u javnosti. Ja bih kao advokat bio najsrećniji kada bi suđenje Predragu Koluviji bilo uživo prenošeno na bilo kojoj televiziji. Nama bi najviše koristilo da narod može da vidi kako stvarno izgleda taj sudski postupak“, naveo je Bojić, dodajući da niko ne bi smeo da bude iznad zakona, pa ni mediji.

Bojiću se sudi zbog pretnji novinarki Jeleni Zorić
Koluvijinom advokatu Bojiću sudi se ugrožavanja bezbednosti novinarke Jelene Zorić. Njoj je Bojić prišao ispred suda krajem prošle godine, dok je obavljala svoj posao, i poručio da bude precizna u izveštavanju pošto je Koluvija pošten čovek i veliki vernik koji se moli za njeno zdravlje. On je novinarku, između ostalog, upozorio i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Suđenje je počelo u junu ove godine.

Izraze „narko-bos“ i „najveća plantaža marihuane u Evropi“ koje Bojić pominje objavio je KRIK svojim tekstovima za šta je redakciji već stigla tužba od Koluvije pre dve nedelje. Koluvija tvrdi da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti, narušio mu ugled i čast i traži da mu isplati 400.000 dinara na ime duševne boli. 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je tada da smatra da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće međunarodne medije.

„Koluviju smo u vestima nazvali ‘optuženim narko-bosom’ jer je u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane. To je verovatno najveća zaplena droge u Srbiji do sad. Vodeći svetski mediji, poput ‘Vašington posta’, ‘Gardijana’, agencije ‘Rojters’ u sličnim situacijama na isti način izveštavaju“, rekao je Dojčinović dodajući da očekuje još tužbi od Koluvije i ocenio da je njihov cilj – pritisak na rad KRIK-a.

Da je u pitanju pritisak na KRIK smatraju i novinarska i medijska udruženja koja su reagovala nakon tužbe. Ona su ukazala da Koluvija tužbom pokušava da zastaraši novinare ove redakcije da prestanu da izveštavaju o ovom slučaju, jednom od najvećih postupaka organizovanog kriminala u zemlji.

Koluvijina tužba, inače, stigla je nakon što je on izašao iz pritvora i pošto su u njegovu zaštitu svojim izjavama stali najviši predstavnici države – poput predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. 

Osim što je tužio novinare, Koluvija je policajce koji su ga hapsili optužio da su mu „smestili“ ceo slučaj. Hajku protiv policajaca potom su poveli provladini mediji, a zatim i sami predstavnici vlasti. Više o tome pročitajte ovde.

Protiv Koluvije se vode dva postupka – u jednom mu se sudi kao šefu kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu i u tom slučaju suđenje traje. U drugom je optužen sa pripadnicima policije, BIA-e i VOA-e koji se terete da su mu pomagali tako što su mu dostavljali poverljive informacije, ali i fizički čuvali imanje „Jovanjice”.

Više o postupcima protiv Koluvije pročitajte u našim tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.