Karić pod sankcijama zbog rata u Ukrajini i podrške Lukašenku

Karić pod sankcijama zbog rata u Ukrajini i podrške Lukašenku

Bogoljub Karić (foto: društvene mreže)

Evropska unija stavila je pod sankcije srpskog privrednika Bogoljuba Karića koji, kako tvrde, održava bliske odnose sa režimom predsednika Aleksandra Lukašenka i podržava ga. Pod sankcije je stavljen niz pojedinaca i preduzeća zbog stanja u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu. 

Piše: Bojana Pavlović

„Zajedno s članovima porodice (Karić) je razvio mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji, kao i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka“, navodi u obrazloženju stavljanja Karića pod sankcije Savet Evropske unije.

Kako dalje piše, Karić je blisko povezan sa preduzećima „Dana Holdings“ i „Dana Astra“, pa je kao njihov predstavnik bio na sastancima sa Lukašenkom.

„Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne parcele za razvoj nekretnina“, stoji u obrazloženju.

Zaključuje se, stoga, da Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Sankcije i za Aleksandru Meljničenko

Zbog rata u Ukrajini i podrške vladi Rusije na sankcije je dospela i srpska državljanka Aleksandra Meljničenko, bivša mankenka i članica grupe „Models“, koja je supruga ruskog industrijalca Andreja Meljničenka. Kako se navodi, Aleksandra uživa bogatstvo svog supruga i sa njim poseduje dva penthausa čija je vrednost oko 30 miliona dolara. U martu 2022. ona je preuzela krovnu firmu od svog supruga kao krajnji vlasnik.

Tokom prethodne dve godine, zbog bliskosti sa Lukašenkom, Karićev sin i njihove firme dospele su na crnu listu Evropske unije i američkog trezora koji ga je nazvao Lukašenkovim „građevinskim novčanikom“. 

O odnosima srpskog biznismena bliskog vlastima i poslednjeg evropskog diktatora, kako strani novinari često nazivaju Lukašenka, KRIK je pisao u saradnji sa beloruskim istraživačkim centrom Belsat. 

Kako smo tada otkrili, Karićeve firme bile su najveći građevinski investitori u Minsku, a od Lukašenka su dobijale brojne povlastice – oko 400 hektara zemlje vredne oko 800 miliona evra bez naknade, kao i poreske olakšice.

Nakon što je 2006. protiv Karića u Srbiji bila pokrenuta istraga za zloupotrebe, Karići su otišli u Rusiju i Belorusiju gde su nastavili da neometano posluju. Deset godina kasnije, svi postupci u Srbiji su obustavljeni i Karić se vratio kao slobodan čovek. 

Karić je nakon priče o vezama njegove porodice sa Lukašenkom tužio KRIK i tvrdi da je naše pisanje doprinelo da bude stavljen pod sankcije. 

Više o poslovima Karića u Belorusiji pročitajte ovde 

Comments are closed.