Karić tužio KRIK zbog priče o vezama sa Lukašenkom

Karić tužio KRIK zbog priče o vezama sa Lukašenkom

Bogoljub Karić (foto: fejsbuk)

Bogoljub Karić, poznati domaći biznismen, tužio je KRIK, urednika Stevana Dojčinovića i zamenicu urednika Bojanu Jovanović zbog teksta o vezama članova porodice Karić sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i povlašćenom položaju koje njihove kompanije imaju u toj zemlji. Karić tvrdi da mu je KRIK povredio čast i ugled, kao i da su njegov sin i kompanije povezane sa porodicom zbog naše priče stavljeni pod sankcije Evropske unije i američkog Trezora. KRIK stoji iza svog teksta i podseća da je sve što je objavljeno o Kariću i njegovim kompanijama potkrepljeno zvaničnim dokumentima.

Piše: Bojana Jovanović   

Bogoljub Karić u tužbi tvrdi da su neistiniti navodi iz teksta koji je KRIK zajedno sa kolegama iz beloruskog Belsata objavio u u maju ove godine, a u kome smo pisali o dugogodišnjim vezama porodice Karić i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Karić navodi da nije tačno da su firme ove porodice u Belorusiji imale povlašćen položaj i uživale poreske olakšice, kao i da su za izgradnju građevinskih projekata besplatno dobijale državno zemljište.

„Takvi navodi članka i iznete neistinite i nepotpune informacije publici koja čita tekst nameću zaključak da uspešno poslovanje kompanija porodice Karić u Belorusiji i njihova pozicija na tom tržištu nisu rezultat 40 godina iskustva u razvoju kapitalnih projekata, nego da su zasnovani na navodno ‘bliskim vezama’ pojedinih članova porodice, a na prvom mestu ovde tužioca Bogoljuba Karića sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom“, piše, između ostalog, u tužbi.

U tužbi se navodi i da su objavljene informacije kod Bogoljuba Karića izazvale duševne bolove.

„Brojni pozivi uznemirenih poslovnih partnera, pa čak i višedecenijskih prijatelja, pokazuju stvarne razmere narušavanja tužiočevog ugleda koji je izgradio tokom 50 godina vrednog rada, dajući po opštim ocenama neprocenjivi doprinos obnovi građanskog društva i kapitalističkog ekonomskog i političkog sistema na prostoru nekadašnje SFRJ“, navodi se u tužbi.

„Sve to je, umesto pohvale, u predmetnom tekstu omalovaženo i proglašeno kriminalnim i koruptivnim, u tolikom stepenu da će tužiocu trebati ogromno vreme i trud da povrati narušeni ugled.“

Karić u tužbi navodi i da je ovaj tekst, koji je osim na sajtu KRIK-a objavljen i na sajtu međunarodne novinarske mreže OCCRP, razlog zbog koga su njegov sin Nebojša i kompanije povezane sa porodicom stavljene na listu sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog svega toga, Karić traži da mu KRIK, Dojčinović i Jovanović na ime pretrpljenih duševnih bolova isplate 600.000 dinara, ali i da ukloni tekst sa svoj sajta jer, kako navodi u tužbi, sve dok je tekst dostupan čitaocima, Karić neće moći da povrati narušeni ugled. 

KRIK podseća da sve informacije koje su objavljene u tekstu potiču iz zvaničnih dokumenata iz Belorusije i Srbije. 

Tužba Bogoljuba Karića treća je tužba koju je KRIK primio prošlog meseca – prethodile su joj dve tužbe Predraga Koluvije, optuženog da je na imanju firme „Jovanjica“ uzgajio više od tonu i po marihuane. Koluvijinu tužbu novinarska i medijska udruženja ranije su ocenila kao pritisak na rad KRIK-a. 

Učestalost tužbi predstavlja pritisak na rad redakcije i pokušaj da prestane da izveštava o najvažnijim temama u zemlji, smatra urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Comments are closed.