Još ne počinje suđenje Belivuku i njegovoj grupi

Još ne počinje suđenje Belivuku i njegovoj grupi

Belivuk i Miljković

Početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, drogu i oružje danas je odložen treći put jer je Belivukov najbliži saradnik Marko Miljković otkazao punomoćje svom advokatu, pa nije bilo uslova da se suđenje održi. 

Piše: Milica Vojinović

Današnjim odlaganjem navršava se pola godine od kada je optužnica protiv Belivukove grupe potvrđena, a da suđenje još nije počelo. 

Mesecima se čekalo na zakazivanje prvog ročišta pošto se sudija Zorana Trajković kojoj je slučaj prvobitno dodeljen žalila da nije trebalo da ga dobije njeno veće. Pošto je njena žalba odbijena, ona otišla na bolovanje koje je trajalo mesecima.

Slučaj je u međuvremenu prebačen veću sudije Vinke Beraha Nikićević koja je početak zakazala za mart, ali suđenje nije počelo jer su optuženi tražili da se i ona i tužioci u ovom postupku promene. Njihov zahtev je odbijen, a suđenje je trebalo da se desi krajem aprila. 

Dve nedelje pre zakazanog ročišta, međutim, uhapšen je advokat Dejan Lazarević, pa su dvojica optuženih ostali bez zastupnika, te je suđenje odloženo. Lazarević je i dalje u pritvoru, a sumnjiči se da je bio deo kriminalne grupe narko-bosa Darka Šarića.

Grupi Veljka Belivuka sudi se za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje veće količine oružja.

Naknadno su optuženi za još dva ubistva, ali ta optužnica još nije potvrđena.

Belivukova ekipa bila je bliska sa kavačkim kriminalnim klanom koji je godinama u ratu sa škaljarskim, a kako se navodi u optužnici, žrtve Belivukove grupe upravo su pripadnici suparničkih ekipa.

Ključni dokazi u ovom postupku su poruke koje su Belivuk i njegovi saradnici razmenjivali preko zaštićene aplikacije „skaj“, a koje je srpsko  tužilaštvo dobilo od kolega iz Francuske. Osim ovoga tužilaštvo je priložilo i svedočenja dvojice optuženih koji su, u zamenu za manju kaznu, ispričali detalje o ubistvima za koje je grupa optužena.

Tužilaštvo se, međutim, nije bavilo vezama koje je grupa imala u sprskoj policiji i politici. Istraga pokriva samo period nakon 2019. godine, dok je ova ekipa postojala i ranije ojačala veze u državnim strukturama pre tog perioda.

Novinari, među kojima je KRIK, otkrili su veze koje je Belivuk imao sa uticajnim predstavnicima vlasti – bili su bliski sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandamerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Član ove kriminalne grupe obezbeđivao i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je ranije KRIK.

Više o Belivukovoj grupi i ovim vezama pročitajte u sledećim tekstovima:

Optužnica protiv Belivuka: Meksiko usred Beograda

Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

Comments are closed.