Interpol raspisao poternicu za Slobodanom Tešićem

Interpol raspisao poternicu za Slobodanom Tešićem

Slobodan Tešić (foto: Interpol)

Afrička država Tunis raspisala je poternicu za srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešičem zbog sumnji da je učestvovao u pranju novca, potvrđeno je za KRIK. Tešić, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), nalazi se i na listi ljudi koje su sankcionisale Sjednjene Američke Države zbog sumnji da je umešan u korupciju.

Pišu: Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović

Poternicu za Tešićem, jednim od najvećih trgovaca oružjem sa Balkana, Tunis je raspisao pre nekoliko dana, a tamošnja policija ga traži zbog sumnje da je umešan u pranje novca. Detalji postupka koji se u ovoj afričkoj zemlji vodi protiv njega nisu zvanično saopšteni. 

Tešića je, zbog sumnje da je davao mito, 2017. godine američka administracija stavila pod sankcije. Iz američkog Trezora tada je saopšteno da je utvrđeno da je Tešić u više država potplaćivao političare kako bi dobio ugovore o prodaji naoružanja. Zbog toga je pod sankcije stavljen ne samo on, već i njegove kompanije preko kojih je navodno isplaćivao mito.

Iz Trezora nije saopšteno koga je sve Tešić podmićivao, ali je u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „FinCEN dosijei” otkriveno da je pod sankcije stavljen verovatno zbog novca koji je isplatio osobi iz Saudijske Arabije.

Naime, u ovom istraživanju do novinara su procurila dokumenta američkog Trezora, koja su otkrila da je Tešićeva kiparska kompanija „Gravit“ u junu 2017, nekoliko meseci pre uvođenja sankcija, uplatila 1,7 miliona dolara kompaniji „Horizon Crescent Wealth LLC“ iz Katara. Ovaj novac, piše u papirima, bio je namenjen neimenovanom „istaknutom Saudijcu“. Dokumenta otkrivaju i da je tri meseca ranije istoj firmi 40.000 dolara uplatio Tešićev saradnik Kaled Abdulkarem Naser Hamed iz Jemena. Hamed je inače 2016. mimo uobičajene procedure postao srpski državljanin – premijer Aleksandar Vučić poklonio mu je državljanstvo na osnovu „nacionalnog interesa“ Srbije.

Iz Tešićeve kompanije ranije su za KRIK negirali da je on učestvovao u bilo kakvim koruptivnim aktivnostima i naveli njegov da advokatski tim radi na tome da ga skine sa liste sankcija. 

To mu je jednom već pošlo za rukom – kada je 2013. skinut sa „crne liste” Ujedinjenih nacija (UN). Na ovoj listi bio je gotovo deceniju jer je kršio sankcije i prodavao oružje bivšem liberijskom diktatoru i osuđenom ratnom zločincu Čarlsu Tejloru. 

Tešić je sa „crne liste” UN-a skinut nedugo pošto je na vlast u Srbiji došla Srpska napredna straka kojoj je blizak.

Ubrzo potom od ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića dobio je diplomatski pasoš kakav dobijaju uglavnom državni zvaničnici. Mrkić je u ministarstvu koje je vodio zaposlio i Tešićevu ćerku Danijelu, koja je ranije na parlamentarnim izborima bila na listi SNS-a.

Tešić je imao i druge privilegije u Srbiji.

Njegove kompanije, kako je otkrio uzbunjivač iz „Krušika” Aleksandar Obradović, imale su privilegovan položaj u ovoj državnoj firmi u odnosu na druge trgovce oružjem – kupovale su oružje po privilegovanim, nižim cenama. Obradović je zbog objavljivanja ovih i drugih informacija o poslovanju „Krušika” hapšen i protiv njega je pokrenut postupak.   

Osim toga, Tešić je od države zakupljivao vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, kako je ranije otkrio Savet za borbu protiv korupcije, i uplaćivao donacije fondaciji bivšeg predsednika države Tomislava Nikolića.

Više o Tešiću pročitajte ovde: 

Američke sankcije za Tešića, srpski pasoš za njegovog saradnika iz Jemena

Comments are closed.