Aleksandar Obradović pušten iz pritvora

Aleksandar Obradović pušten iz pritvora

Aleksandar Obradović (foto: printskrin Al Jazeera)

Aleksandar Obradović, zaposleni u „Krušiku“ i uzbunjivač koji je novinarima dostavio podatke o umešanosti oca ministra Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem, od danas je na slobodi, saopštio je Viši sud u Beogradu. Obradović je bio u kućnom pritvoru od polovine oktobra jer je protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu.

Piše: Jelena Radivojević

Kako tužilaštvo nije tražilo da se Aleksandru Obradoviću produži pritvor, sudija Višeg suda u Beogradu ukinula je dosadašnji kućni pritvor uzbunjivaču iz „Krušika“, piše u saopštenju Višeg suda u Beogradu. Odluka nije konačna jer na nju mogu da se žale obe strane.

Javnost nije znala da je Obradović uhapšen sve dok nedeljnik NIN sredinom oktobra nije objavio da je u pritvoru već dvadeset dana, nakon čega su usledile oštre reakcije javnosti i građanski protesti. On je ubrzo prebačen u kućni pritvor.

Obradović, inače zaposlen u „Krušiku“, uhapšen je pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svedoči o tome da je u trgovinu oružjem umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u “Krušiku” i oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cenama.  

On je osumnjičen da je odao poslovnu tajnu o izvozu oružja, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna.

Slučaj “Krušik”

O umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, u posao trgovine oružjem BIRN je pisao u novembru prošle godine. Stefanović je, kako je objavio BIRN, posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao predstavnik domaće firme „GIM“. Ova firma je oružje od „Krušika“ kupovala po povlašćenim cenama u odnosu na državnu kompaniju „Jugoimport SDPR“, koja se takođe bavi izvozom oružja.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma. ’Krušik’ je svesno poslovao na svoju štetu“, rekao je Obradović u intervjuu za N1.

Priču o poslovanju „Krušika“ i umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem aktuelizovao je sajt „Arms Watch“ u septembru ove godine, nakon čega je Obradović i uhapšen. 

Reagujući na ovo otkriće ministar Stefanović rekao je da je u pitanju lažna afera koja ima za cilj da nanese štetu njemu i njegovoj porodici. Kako je kazao, njegov otac nije vlasnik, niti direktor „GIM“-a, te samim tim od poslovanja te fabrike nema nikakvu korist. Stefanović je rekao i da u trgovini oružjem nema njegovog uticaja kao ministra policije.

Tužilaštvo je ekspresno pokrenulo postupak protiv Obradovića zbog odavanja tajne, dok im je, sa druge strane, trebalo više vremena da se pozabave onim što je javnost saznala upravo zahvaljujući njemu. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal se o ovom slučaju oglasilo sredinom prošlog meseca kada je zatražilo da bezbednosne službe utvrde da li su privatne firme, među kojima i „GIM“, imale privilegovan položaj pri kupovini oružja u „Krušiku“.  

Slučaj je ispitivala Agencija za borbu protiv korupcije, ali je proveravala samo da li je Stefanović bio angažovan u kompaniji „GIM“ , a ne i to da li su pojedini kupci imali privilegovane cene.

Više o ulozi Branka Stefanovića pročitajte ovde.

Comments are closed.