Trgovac oružjem blizak SNS-u pod sankcijama američkih vlasti

Trgovac oružjem blizak SNS-u pod sankcijama američkih vlasti

Slobodan Tešić (foto: dan.co.me)

Američka administracija objavila je danas listu od 15 osoba iz različitih krajeva sveta koje su stavljene pod sankcije zbog navodnih zloupotreba ljudskih prava i korupcije. Na njoj se našao i poznati srpski trgovac oružjem Slobodan Tešić koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Piše: Bojana Jovanović

Ovaj kontroverzni biznismen jedan je od najvećih trgovaca oružjem sa Balkana. Skoro deceniju je bio „crnoj“ na listi Ujedinjenih nacija (UN) zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u Liberiju.

U današnjem obrazloženju američke administracije navodi se da je Tešić direktno ili indirektno dao mito i pružio finansijsku pomoć zvaničnicima kako bi osigurao ugovore o naoružanju sa različitim zemljama.

„Tešić je vodio potencijalne klijente na skupocene odmore, plaćao obrazovanje njihovoj deci u školama ili univerzitetima na zapadu i koristio mito velikog iznosa za osiguranje ugovora“, navodi američka administracija.

Na listi su se našle i njegove kompanije „Partizan Tech“ i „Tehnoglobal Systems“ u Beogradu, kao i dve kiparske kompanije preko kojih, kako se navodi, pregovara o prodaji oružja i finansira političare – „Gravit Limited“ i „Charso Limited“.

Tešić je veoma blizak vladajućem SNS-u.

Njegova ćerka Danijela bila na listi SNS-a na parlamentarnim izborima 2012. godine, nakon čega se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nakon što je SNS preuzela vlast, Tešić je 2013. sklonjen sa „crne“ liste UN-a. Tadašnji ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić dodelio mu je diplomatski pasoš, obično rezervisan za visokopozicionirane državne zvaničnike.

Savet za borbu protiv korupcije otkrio je 2015. godine da Tešić iznajmljuje državnu vilu u Diplomatskoj koloniji u Beogradu.

2 Comments

  1. Kosarah kaže:

    Samo su izostavili kadriranje u sistemu odbrane gde je svojim uticajem obezbeđivao unapređenja za visoko pozicionirane oficire. Naravno oficiri su bili nadležni za davanje dozvola za izvoz NVO. I tako…. eto general majorskog čina!!!!

    • Danka kaže:

      Slažem se sa Kosarah. Svi to znaju, ali čovek je pragmatičan. Samo tamo gde mora da se podmaže kešom, idu pare, gde ne mora činovi, skuteri, nameštaj, …. A moramo priznati da oficiri nisu zahtevni!!! Samo niko ne pominje eminentnog novinara koji mu je već godinama na platnom spisku. Lično me čudi što se već nije javio. Ali verujem da će uskoro…