Savet otkriva ko stanuje u državnim vilama

Savet otkriva ko stanuje u državnim vilama

Sedište kompanije DIPOS

Državna kompanija za iznajmljivanje nekretnina – DIPOS nesavesno upravlja imovinom i favorizuje pojedince bliske vlasti kada je u pitanju zakup luksuznih državnih objekata, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije. Savet otkriva brojne nepravilnosti u radu ove kompanije. 

Piše: Pavle Petrović

Stanari u državnim objektima su visoki funkcioneri, direktori javnih preduzeća, osobe iz kriminogene sredine, kao i estradne ličnosti, pokazuje Izveštaj o davanju nepokretnosti u javnoj svojini koji je Savet juče objavio. Većina zakupaca objekte plaća ispod tržišne cene.

Državne vile i stanove iznajmljivala su pretežno domaća preduzeća i lica i to isključivo na osnovu neposrednog dogovora što je dozvoljeno samo kada ne postoji druga mogućnost, navodi se u izveštaju. Spisak objekata koji su slobodni za izdavanje nije javno objavljivan, pa nije jasno na koji način su budući zakupci saznali šta je od objekata na raspolaganju.

„Samo su privilegovani pojedinci obavešteni o slobodnim nepokretnostima i mogućnosti zakupa, a visine zakupnina nisu uvek u skladu sa tržišnim cenama“, navodi se u izveštaju Saveta.

Ko iznajmljuje državne vile

Zakupac vile od 220 kvadratnih metara u Ulici Beogradskog bataljona je Nikola Petrović, direktor JP „Elektromreža Srbije“ i kum premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Državnu nekretninu na Dedinju iznajmljivala je i advokatska kancelarija „Veselinović“ čija je vlasnica Nevena Veselinović, supruga visokog funkcionera Srpske napredne stranke Gorana Veselinovića.

Firma „Partizan Tech“ u vlasništvu Slobodana Tešića, koji se zbog ilegalnog izvoza oružja godinama nalazio na crnoj listi Ujedinjenih Nacija, iznajmljuje državnu vilu u Diplomatskoj koloniji.

Vilu u kojoj je ranije živeo predsednik Srbije Boris Tadić iznajmio je Muhamed Jusuf Dahlan, vođa palestinske opozicije protiv koga se vodi krivični postupak u toj zemlji. Dahlan je predvodnik političkog i ekonomskog zbližavanja Srbije i Ujedninjenih Arapskih Emirata. Odlikovao ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a osim odlikovanja, dobio je i srpsko državljanstvo.

Iako je DIPOS trebalo da državne nekretnine prevashodno izdaje stranim predstavništvima, izveštaj Saveta pokazuje da su diplomate zakupci u manje od 20 odsto slučajeva. Fizička lica iznajmljuju oko 45 odsto.

Poslovanje kompanije DIPOS privuklo je pažnju javnosti u avgustu ove godine kada je direktor kompanije javno govorio o problemima naplate zakupa i rekao da su najveći dužnici osobe pod nadimcima „Lopov“ i „Vaćko“.

5 Comments

  1. platisa komunalija kaže:

    Budimo realni, DIPOS je doo a ne JP kako bi se izbegla pravila i Zakon za svrhu postojanja. Ocigledno ce zadatak novih vlasti „dosta je bilo“ sa proleca posle lokalnih majskih izbora 2016 preispitivanje dodele objekata sns funkcionerima i placenicima.

  2. platisa komunalija kaže:

    Zanimljivo kako dramoser kojeg slusamo svako vece, nikada ovo nije pominjao, kao ni kuma koji nosi 2 miliona, apartmana tu i tamo da baci malo „prasine u oci“.

  3. SIMPLAS INVEST kaže:

    Pozdrav za redakciju KRIK-a, nasravite…

  4. Selassie I kaže:

    Čestitam vam na dobrom istraživanju i radu. Želim vam da nastavite još hrabrije jer je vaš portal jedini u Srbiji koji se bavi kancerom Srpskog društva a to je korupcija na svim nivoima. Znam da ste mala redakcija i da se sufinansirate od strane usaid. Voleo bi kada bi ste mogli da se proširite i dobijete veću podršku domaćih institucija. Ali u tome je u stvari problem. Domaće institucije se ne bave korupcijom i na žalost naši ljudi moraju da traže sredstva i podršku za rad od stranih institucija (što može da izazove sumnju među mnogim ljudima u Srbiji.) U svakom slučaju, ne sumnjam da vi lično radite u interesu Srbije. Samo napred.

  5. Novobečejac kaže:

    Pravdu i nepravdu teško će te dokazati, a ljudsku pohlepu teško opravdati. I u Novom Bečeju postoji Karingtovka. Kupuju kuće, zemlju, salaše a do juče su od radničke plate živeli. I ne kriju se, kao da su to od svoga babe nasledili. Pišite, volim vaše tekstove i komentare.