Ikeru godinu dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata

Ikeru godinu dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata

Kotoranin Ivan Pavlović Iker osuđen je juče pred Višim sudom u Beogradu na godinu dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata. Prošle godine on je već pravosnažno osuđen na 9,5 godina zbog međunarodnog šverca kokaina.

Piše: Bojana Pavlović

Ovo je ponovljeni postupak pošto je Pavlović u decembru 2015. osuđen na 10 godina zatvora zbog šverca oko 70 kilograma kokaina iz Južne Amerike i falsifikovanja dokumenata. Apelacioni sud mu je potom u junu prošle godine smanjio kaznu na 9,5 godina i naložio ponovno suđenje za falsifikovanje dokumenata.

Ovaj sud ukinuo je tada presudu i dvojici njegovih saradnika Radošu Zečeviću i Radoju Raduloviću za šverc droge, pa su umesto četiri godine u ponovljenom postupku dobili nešto blaže kazne – po tri godine zatvora.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se da je grupa tokom 2008. i 2009. nabavljala kokain u Južnoj Americi i švercovala ga prekookeanskim brodovima do luka u zemljama Zapadne Evrope. Pavlović je organizovao mornare u zemljama Latinske Amerike da preuzmu kokain, smeste ga na skrivena mesta na brodovima i prevezu u Evropu. Da bi pratio pošiljku kokaina, sa mornarima je održavao veze telefonom – nekad lično, a nekada preko posrednika.

Novac zarađen prodajom kokaina u zemljama Zapadne Evrope stizao je u Beograd u malim apoenima. Radoš Zečević, po nalogu Pavlovića, razmenjivao ih je u krupnije novčanice i polagao u sefove. Po potrebi je podizao novac, davao ga Pavloviću i uplaćivao dopune za mobilne telefone.

Zečević je Radoju Raduloviću iznajmio stan u kom je grupa čuvala mobilne telefone i oružje. Radulović se povremeno javljao na telefone i prenosio poruke u vezi sa pošiljkama droge, a radio je i kao Pavlovićev telohranitelj.

U optužnici se navodi i da je Pavlović nepoznatoj osobi platio da izradi lažna austrijska dokumenta na na ime Bobek Fred koja je koristio jedan od njegovih saradnika.

Ivan Pavlović Iker, po zanimanju pomorac, uhapšen je 2009. kada je pokušao da pobegne u Crnu Goru.

Pročitajte kako je radila Ikerova grupa

Comments are closed.