Greška suda odložila odlučivanje o presudi kojom je brat bivšeg Vulinovog sekretara osuđen zbog droge

Greška suda odložila odlučivanje o presudi kojom je brat bivšeg Vulinovog sekretara osuđen zbog droge

Marko Jablanović (foto: KRIK)

Sednica Apelacionog suda u Beogradu na kojoj je trebalo da počne razmatranje presude kojom su Marko Jablanović i još trojica osuđeni zbog trgovine drogom odložena je jer presuda nije uručena jednom od njih. Jablanović, brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad i lidera Partije kosovskih Srba, osuđen je prvostepeno na tri godine zatvora u novembru prošle godine.  

Piše: Jelena Radivojević

Tek nekoliko trenutaka nakon što je sudija Milimir Lukić otpočeo današnju sednicu Apelacionog suda prekinuo ga je advokat Dragiša Vukašinović kako bi obavestio sud da njegov branjenik, Miroslav Ilić, koji je za trgovinu drogom osuđen na tri godine zatvora, nikada nije dobio prvostepenu presudu. Vukašinović je rekao da je to naveo i u svojoj žalbi i da je zatražio da Ilić bude pozvan na ovo suđenje, ali da se to nije dogodilo.

Sudija Lukić žustro je odgovorio da u žalbi nigde ne stoji zahtev da se Ilić pozove i da Vukašinović mora da pazi šta govori pred Apelacionim sudom jer to nije istina.

„Šta ste čekali do sad?“, upitao je Lukić advokata, na šta je ovaj odgovorio da je mislio da će sud da uradi svoj posao.

Nakon kraće pauze sudije su utvrdile da je advokat u pravu i da Iliću nije uručena presuda, te da nema uslova da se suđenje održi. Lukić je rekao da će predmet biti vraćen Višem sudu u Beogradu kako bi greška bila ispravljena. Sednica pred Apelacionim sudom već je odlagana u julu zbog smrti jednog od advokata.

Presudom iz novembra prošle godine, podsetimo, Marko Jablanović i Miroslav Ilić su osuđeni na tri, a Bajram Aličković i Nihat Preljić na četiri, odnosno pet godina zatvora jer su organizovali kupoprodaju oko 2,8 kilograma marihuane.

Utvrđeno je da je Jablanović u januaru 2017. kupio marihuanu i organizovao njen prevoz iz Novog Pazara do Beograda. Droga je bila spakovana u pakete skrivene u bunker u krovu automobila „fijat punto“ koji je vozio Preljić. Aličković je vozio ispred njega i obaveštavao ga ima li na putu policije.

Sudija Olivera Pajić rekla je tada da je drogu trebalo da predaju Iliću, ali da su uhapšeni pre nego što su to uradili. Kazala je da su Jablanovićevu ulogu potvrdili prisluškivani razgovori jer su pokazali da je on komunicirao sa ostalim optuženima i sve vreme pratio kretanje droge. Kada je uhapšen u januaru 2017. Jablanović je bio u službenom vozilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kome je tada sekretar bio njegov brat Aleksandar. Ministarstvo na čijem čelu je bio Aleksandar Vulin je ubrzo demantovalo pisanje medija da je droga pronađena u službenom automobilu.

Aleksandar Jablanović je nedugo zatim podneo ostavku navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se tog dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu. Jablanović je ranije bio funkcioner Srpske liste na Kosovu. Nakon što je podneo ostavku na mesto državnog sekretara vratio se na Kosovo gde je osnovao Partiju kosovskih Srba koja sada oštro kritikuje vladajuću Srpsku listu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.