Država do utorka Kosmajcu vraća 200 hiljada evra jemstva

Država do utorka Kosmajcu vraća 200 hiljada evra jemstva

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o ukidanju jemstva i naložio da se Dragoslavu Kosmajcu do utorka vrati jemstvo od 200.000 evra koje je dao u februaru 2015. kako bi bio pušten iz pritvora. Kosmajac je uhapšen pošto ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić označio kao „najvećeg narko-bosa“, međutim, sudilo mu se samo za nezakonitu uknjižbu zemljišta – za šta je pravosnažno oslobođen oktobra ove godine.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što je Dragoslav Kosmajac odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalnu uknjižbu zemljišta, Viši sud u Beogradu krajem novembra doneo je rešenje o ukidanju jemstva i naložio Narodnoj banci Srbije (NBS) da novac vrati na Kosmajčev devizni račun.

S obzirom da se na ovu odluku niko nije žalio, NBS je dobila rok da Kosmajcu do 18. decembra vrati 200.000 evra.

Kosmajac je u februaru 2015. godine dao jemstvo kako bi bio pušten da se, nakon tromesečnog pritvora, brani sa slobode.

Protiv njega su se u to vreme vodile istrage u Višem i Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, nakon što ga je tada premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije označio kao „najvećeg narko-bosa čije ime niko ne sme da izgovori“. Ministar policije Nebojša Stefanović oformio je potom specijalni tim kome je cilj bio da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom. U novembru 2014. Kosmajac je uhapšen.

Policijska istraga nije uspela da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima, pa su se fokusirali na optužbe za utaju poreza. Tužilaštvo je podiglo optužnicu za utaju oko 4.000 evra poreza, ali je sud utvrdio da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju.

Kosmajac je na kraju bio optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše oko 7,5 ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za oko 95.000 evra. Tokom postupka on je dokazivao da sporno zemljište nikada nije ni bilo državno, a Državni pravobranilac je naveo da je „šteta hipotetička“.

U aprilu ove godine, sudija Višeg suda Tatjana Sretenović donela je oslobađajuću presudu u ovom predmetu, koju je u oktobru potvrdio i Apelacioni sud.

Kako se protiv Kosmajca ne vodi više nijedan postupak u Srbiji, sud je dužan da mu vrati novac koji je uplaćen kao jemstvo. Njemu će uskoro biti vraćena i imovina koja mu je oduzeta nakon hapšenja – više od 15 porodičnih zgrada i kuća, osam stanova, dve sportske hale, poslovni prostori, garaže i zemljište. Država će Kosmajcu vratiti i novac koji je plaćao kao kiriju za svoju kuću koja mu je bila privremeno oduzeta, kao i novac koji je zaradila izdavanjem njegovih nekretnina.

Kriminalna prošlost

Kosmajačevo ime dovodilo se u vezu sa trgovinom drogom i pominje se u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a iz 2001. Kako piše u Beloj knjizi on je „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

Kosmajac je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog klana“.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta sedamdesetih godina i odslužio je obe kazne.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.