Drakula optužen za pokušaj likvidacije „škaljarca”, ranije sumnjičen za pokušaj ubistva šefa klana

Drakula optužen za pokušaj likvidacije „škaljarca”, ranije sumnjičen za pokušaj ubistva šefa klana

Tužilaštvo/Lazar Vukićević (foto: KRIK/arhiva)

Marko Drakula koji se sumnjičio da je pokušao da ubije vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića, sada je optužen za pokušaj ubistva člana ove kriminalne grupe Lazara Vukićevića, saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu. Vukićević je ubijen 2020, a za to je optužena grupa Veljka Belivuka.

Piše: Milica Vojinović

Drakula je optužen da je početkom oktobra 2019. postavio bombu ispod Vukićevićevog automobila koji je bio parkiran na Vračaru. Bombu je aktivirao kada je Vukićević prišao kolima, detonacija ga je odbacila, a on je tada lakše povređen, navodi tužilaštvo.

Optužnica je poslata sudu i nakon što bude potvrđena suđenje može da počne.

Drakuli se već sudi, ali za nošenje pištolja. U ovom slučaju, međutim, prvobitno je bio optužen da je pokušao da otruje Jovana Vukotića, vođu škaljarskog kriminalnog klana.

Kako je tužilaštvo tvrdilo, Drakula i dvojica saradnika su se prerušili u policajce i zaustavili taksi u kom se vozila Vukotićeva nevenčana supruga. Namera im je bila, kako je tvrdilo tužilaštvo, da u hranu koju je ona nosila Vukotiću u zatvor sipaju cijanid. Pošto prilikom pregleda taksija hranu nisu zatekli, pustili su je da nastavi vožnju, pisalo je u optužnici. Nekoliko dana kasnije policija ih je presrela i u gepeku automobila, osim pištolja i lažne policijske opreme, pronašla i slanik sa cijanidom.

Ipak, ove optužbe sud je odbacio i pre nego što je suđenje počelo, navodeći da za njih nema dovoljno dokaza. Drakuli i ostalima se stoga sudi za posedovanje gasnih pištolja. Oni su na sudu rekli da su pištolje i policijsku opremu kupili da bi snimali spotove za jutjub.

Drakula već osuđivan
Drakula je 2013. osuđen na tri godine zatvora jer je ispred kafića „Kulto” u centru Beograda pokušao da ubije muškarca tako što ga je više puta udario satarom u glavu. Nekoliko godina kasnije, osuđen je i za razbojništvo – dobio je godinu dana zatvora jer je muškarcu na ulici u Beogradu oteo zlatni lanac.

Vukićević, za čiji je pokušaj ubistva Drakula sada optužen, bio je deo škaljarskog klana. Godinama je bio u sukobu sa Belivukovom grupom koja je bila bliska suparničkom kavačkom klanu. 

Osim što je radio za „škaljarce”, bio je i navijač Crvene zvezde, pa je dolazio u sukob sa navijačima Partizana i Belivukovom ekipom. 2008. godine ranio je Nikolu Vušovića, koji je povezan sa Belivukovom grupom. Konflikt je, po svemu sudeći, trajao više od deset godina – Vukićević je verovao je da Vušović stoji iza napada bombom koja je 2019. postavljena ispod njegovog „poršea“.

Vukićevićev otac je, u istrazi njegovog nestanka, ispričao da je bio u konfliktu i sa Belivukovom desnom rukom Markom Miljkovićem jer je 2007. ili 2008. godine bio u ljubavnoj vezi sa njegovom sadašnjom suprugom.

U istrazi protiv Belivukove grupe utvrđeno je da je Vukićević ubijen u oktobru 2020. – Belivukovi saradnici oteli su ga i brutalno ga mučili u kući u Ritopeku, a zatim, kao i druge žrtve, samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav, tvrdi tužilaštvo. Kako se navodi u optužnici, Belivuk i Miljković u tom trenutku bili su u Crnoj Gori, ali su svojim saradnicima poručili da Vukićevića najviše muče: „Ovoga puta dajte 102 odsto sebe. Molim vas, znači, iz petnih žila.“

Za ovo i još četiri ubistva, Belivuku, Miljkoviću i njihovoj grupi treba da počne suđenje krajem ovog meseca.

Više o Belivukovoj grupi pročitajte u posebnom tekstu

Comments are closed.