Gasne pištolje i lažnu policijsku opremu, kako tvrde, kupili da bi snimali spotove

Gasne pištolje i lažnu policijsku opremu, kako tvrde, kupili da bi snimali spotove

Jovan Vukotić i oduzeti predmeti (foto: krik.rs)

Umesto za pokušaj ubistva vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, četvorici okrivljenih danas je počelo suđenje za nošenje gasnih pištolja, a jednom i za sprečavanje policajca u vršenju dužnosti. Optuženi tvrde da su pištolje i policijsku opremu kupili da bi snimali spotove za You Tube. „Ja volim Mašana Lekića i volim to da gledam i opremu sam kupio da bih snimao spotove“, tvrdi jedan od okrivljenih. 

Piše: Bojana Pavlović

Policija je četvoricu mladića presrela u decembru 2019. u blizini Cvetkove pijace, a u kolima je pronašla pištolje, municiju, kačkete i prsluke sa natpisom UKP (skraćenica za Uprava kriminalističke policije) i futrolu sa značkom MUP-a Srbije. Kako je tužilaštvo kasnije utvrdilo, na automobilu su bile kradene tablice, a pronađeni pištolji nisu bili pravi već konvertibilni – gasni ili signalni pištolji koji se mogu prepraviti da ispaljuju metke. 

Oni su bili optuženi da su pokušali da otruju vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića tako što su nameravali da u hranu koju mu je nosila u pritvor nevenčana supruga sipaju cijanid, ali su te optužbe pale pošto je sud utvrdio da za njih nema dokaza. 

Optuženi Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski, Nemanja Milutinović i Nikola Jovanović danas su na sudu izneli svoje odbrane i negirali šta im se stavlja na teret.

Drakula tvrdi da ga je Marjan Dimitrijevski pokupio u Resavskoj ulici i da su krenuli ka Cvetkovoj pijaci da posete Nemanju Milutinovića kome se rodio sin. Pošto nisu imali tačnu adresu, kako kaže, dogovorili su se da ih Milutinović sačeka na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Gospodara Vučića. Kada su se našli, Milutinović je, prema njegovim rečima, ušao u kola da im pokaže gde da parkiraju. Samo nekoliko minuta posle toga video je rotaciona svetla. 

„Video sam da nailazi interventna. Mahinalno sam izašao iz kola i počeo da trčim bez razmišljanja“, rekao je Drakula. 

Ispričao je da je nastavio da trči stazom i naleteo na osobu u crvenoj jakni za koju se kasnije ispostavilo da je policajka. Od sudara je pao, a potom mu je policija stavila lisice na ruke. Hapšenju se, kaže, nije opirao. Istakao je da nije ni video ni odgurnuo policajca kao što tvrdi tužilaštvo, zbog čega ga tereti i za sprečavanje policajca u vršenju dužnosti. 

„Nisam to video prilikom hapšenja, ali on sam kaže da se okliznuo na mahovinu i pao, a da bi prikrio svoju sramotu pred kolegama, on je okrivio mene“, rekao je optuženi Drakula i istakao da ne zna ništa ni o lažnim tablicama ni nađenom oružju. 

Njegov prijatelj Marjan Dimitrijevski, međutim, objasnio je da je tog dana po Drakulu stigao kolima koja je par dana ranije pozajmio od prijatelja kog nije hteo da imenuje, ali da nije znao da su tablice lažne.

Objasnio je da je pištolje, prsluke, kačkete i rotaciono svetlo istog dana kupio na buvljoj pijaci u Pančevu da bi snimao spotove.

„Ja volim Mašana Lekića i volim to da gledam i opermu sam kupio da bih snimao spotove za YouTube. Shvatio sam da od toga može dosta da se zaradi“. 

Dimitrijevski, međutim, nije imao uverljiv odgovor zbog čega je jedan od pištolja bio iza sedišta, a ostatak opreme u prtljažniku u momentu hapšenja. 

„Mislim da sam ga nekom pokazivao, ali nikom od optuženih. Oni nisu znali šta se nalazi u kolima“.

Optuženi Nemanja Milutinović nije želeo da detaljno iznosi odbranu već je potvrdio ono što su ispričala dvojica pre njega. 

Interesantno je da ova trojica optuženih tvrde da ne poznaju četvrtog – Nikolu Jovanovića i da on prilikom hapšenja nije bio sa njima u kolima. Jovanović je takođe negirao da ih poznaje. On je odbio da se izjašnjava o optužbama jer ih smatra nezakonitim i neosnovanim. 

„Ušao sam u treću godinu pritvora za plastični pištolj na kapisle koji se koristi za startovanje u konjičkim trkama. Smatram da je pritvor izgubio svrhu i da je postao zarobljeništvo“, istakao je Jovanović. 

Odbrana je potom tražila da se za sve okrivljene ukine pritvor, ali je sud to odbio. Sledeće suđenje biče održano u februaru.

Pale optužbe za ubistvo Vukotića

Inače, ova četvorica bila su optužena za mnogo ozbiljnije krivično delo – pokušaj ubistva vođe škljarskog klana Jovana Vukotića, ali je sud prilikom preispitivanja optužnice ove optužbe odbacio jer nisu bile potkrepljene dokazima. 

Vukotić je bio u pritvoru i odbijao je da jede hranu koju spremaju tamo pošto je strahovao za svoj život. Zbog toga mu je obroke donosila nevenčana supruga iz restorana. 

Kako je tužilaštvo tvrdilo optuženi su obučeni kao policajci zaustavili taksi u kom se vozila Vukotićeva devojka i pretražili njene torbe uz objašnjenje da je reč o rutinskoj kontroli. Pošto hranu nisu zatekli, pustili su je da nastavi vožnju. 

Policija je navodno nekoliko dana kasnije presrela četvoricu optuženih, a u gepeku osim pištolja i lažne policijske opreme pronašla i slanik sa cijanidom koji je navodno bio namenjen Vukotiću. Detalji ovog događaja bili su sastavni deo prve optužnice protiv grupe, ali je sud odbacio ove optužbe i naveo da nije bilo dokaza za takvu „pravnu konstrukciju tužilaštva“. 

Kako je sud naveo u svom rešenju – nema dokaza da su baš ova četvrorica okrivljenih zaustavila Vukotićevu devojku, nema dokaza čak ni da su pištolji nađeni u njihovom vozilu pošto u spisima predmeta nema zapisnika. 

„U spisima predmeta nema zapisnika o pretresu vozila te se ne može zaključiti ni ko je radio pretres, ni da li je pretres uopšte rađen, ni ko mu je prisustvovao pretresu, ni šta je pronađeno u vozilu“, piše u rešenju suda. 

Vukotić je inače vođa škaljarskog klana koji je godinama bio u sukobu sa kavačkim. U ovom okršaju koji je nastao zbog nestale droge život je izgubilo više od 60 osoba. Na strani kavačkog klana koji predvodi Radoje Zvicer bila je grupa Veljka Belivuka. Posle prošlogodišnjih hapšnjenja, mnogi pripadnici ovih klanova su sada u zatvoru. I Vukotić i Zvicer su trenutno u bekstvu. 

Pročitajte više o pokušaju ubistva Jovana Vukotića

Comments are closed.