Dragani Pećo uručena nagrada za etiku i hrabrost

Dragani Pećo uručena nagrada za etiku i hrabrost

Dragana Pećo (foto: krik.rs)

Novinarki KRIK-a Dragani Pećo uručena je danas nagrada „Dušan Bogavac“ koja se dodeljuje za etiku i hrabrost. „Uprkos pretnjama, prisluškivanjima, ugrožavanju lične sigurnosti obijanjem njenog stana, Dragana Pećo je ove godine serijom tekstova o tajnim računima visokih funkcionera Republike Srbije ponovo dokazala sve vrline istraživačkog novinarstva“, naveo je žiri.

Piše: Bojana Pavlović

„Meni je izuzetna čast što se moje ime našlo na spisku pored imena velikih novinara koji su istu nagradu dobili prethodnih godina. Nagradu bih posvetila mladim novinarima i studentima koji žele da se bave ovim poslom i svesni su njegovog značaja. Želim da im sutra, kada budu na mom mestu, neće biti potrebna hrabrost da rade posao koji vole – da će moći da ga rade normalno, bez pretnji, pritisaka i zastrašivanja“, rekla je Pećo.

Nagradu za etiku i hrabrost dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije i fondacija „Dušan Bogavac“, a ove godine navršava se tačno 30 godina od kako je prvi put dodeljena.

„Novinarka Dragana Pećo je dugogodišnjim hrabrim i etičkim angažmanom u svojim novinarskim istraživanjima pokazala kako se treba i valja boriti za slobodu javne reči u jednom nedemokratskom društvu i zarobljenoj državi. Uprkos pretnjama, prisluškivanjima, ugrožavanju lične sigurnosti obijanjem njenog stana, Dragana Pećo je ove godine serijom tekstova o tajnim računima visokih funkcionera Republike Srbije ponovo dokazala sve vrline istraživačkog novinarstva“, piše u obrazloženju nagrade.

Dragana Pećo jedna je osnivača portala KRIK-a, a pre toga radila je u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije. Dobitnica je brojnih međunarodnih i državnih priznanja. Novinarstvom se bavi 12 godina i postala je stručnjak za otkrivanje korupcije, ofšor poslovanje i praćenje tokova novca. Dragana je javnosti otkrila 24 stana Siniše Malog, skrivene poslove i vredne nekretnine Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, kao i Petrovićeve veze sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem.

Zbog svog rada, Dragana je godinama na meti napada. Stan joj je bio obijen 2017. a iz njega ništa nije odneto. Slučaj do danas nije rešen. Poslednjih godina, pritisci se ogledaju u brojnim tužbama koje podnose brojni predstavnici vlasti.

Dragani je nagradu „Dušan Bogavac“ dodelio žiri u kome su bili prethodni dobitnici Jelena Zorić („Insajder”), Vuk Cvijić (NIN), Igor Božić (N1), Dragoljub Petrović („Danas“) i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Comments are closed.