Dojčinović na suđenju po tužbi Koluvije: KRIK poštuje novinarske standarde, tužba pokušaj manipulacije

Dojčinović na suđenju po tužbi Koluvije: KRIK poštuje novinarske standarde, tužba pokušaj manipulacije

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju KRIK-u po tužbi Predraga Koluvije, vlasnika „Jovanjice“ kome se sudi za uzgajanje više od tone i po marihuane, urednik KRIK-a Stevan Dojčinović objasnio je da se redakcija pridržava zlatnog standarda” izveštavanja koji poštuju najveći svetski mediji i da ni u jednom tekstu nije prekršena pretpostavka nevinosti, kako to Koluvija tvrdi u tužbi. Koluvija je KRIK tužio zbog teksta u kome piše da je „optuženi narko-bos“, tvrdeći da je KRIK time prekršio pretpostavku nevinosti i naneo mu duševne bolove. Suđenje je danas završeno i čeka se presuda sudije Bojane Čogurić.

Piše: Jelena Radivojević

Urednik KRIK-a rekao je danas da smatra da je Koluvijina tužba pokušaj manipulacije jer se u njoj tvrdi da je Koluvija u tekstu KRIK-a označen kao narko-bos, što nije tačno – u tekstu piše „optuženi narko-bos“ i jasno je naznačeno da je suđenje u toku.

„Protiv tužioca su u toku dva krivična postupka i to za proizvodnju droge i radi se o najvećoj zapleni narkotika u istoriji Srbije“, rekao je Dojčinović.

On je naveo da novinari ne mogu da koriste termine iz optužnice, već upotrebljavaju kolokvijalne izraze, kao što je urađeno u ovom slučaju – „optuženi narko-bos“, kako je rekao, novinarski je kolokvijalni termin za osobu optuženu da je na čelu grupe koja se bavi proizvodnjom i prodajom narkotika. 

Dojčinović je objasnio da je to „zlatni standard novinarstva“, po kome su u sličnim postupcima izveštavali ugledni svetski mediji, pa je i KRIK usvojio taj model, navodeći da je isti izraz korišćen i prilikom pisanja o Darku Šariću, dok mu se sudilo za međunarodni šverc kokaina.

Urednik KRIK-a je podsetio da su mnogi tabloidi nazivali Koluviju narko-bos i narko-diler, ne naglašavajući da je optužen, ali da su to uradili i brojni državni funkcioneri.

„Tako su ga nazivali i predsednik države, ministar policije i premijerka koja je čak upotrebila termin narko-trafikant“, dodao je.

Slično je ispričala i bivša novinarka KRIK-a Sara Smolović, koja je danas takođe svedočila. Ona je rekla da je sve tekstove pisala na osnovu zvanične dokumentacije, kao i da je bila u svakodnevnom kontaktu sa Koluvijinim advokatima. Navela je da ni od Koluvije niti njegovih advokata nikada nije stigao demanti na pisanja KRIK-a.

Smolović je rekla da je u tekstu napisala da je u pitanju Koluvijina plantaža marihuane jer svi dokumenti to potvrđuju – izvodi iz katastra koji svedoče da je vlasnik zemlje, dokumentacija iz Agencije za privredne registre o tome da je firma njegova i da koristi navedeno zemljište, kao i dva veštačenja koja su potvrdila da je u biljkama bilo više od dozvoljenog procenta THC-a, što ih čini drogom.

Sudija Bojana Čogurić odbila je predlog KRIK-ove advokatice Krune Savović da se kao dokazi puste snimci na kojima može da se čuje da najviši državni funkcioneri nazivaju Koluviju narko-bosom, kao i predloge da se sasluša još svedoka. 

Suđenje je završeno i sada se čeka presuda.

Koluvija je ranije na suđenju rekao da ima problema sa komšijama koje neće da uđu u lift kada ga vide, kao i da ljudi u banci neće da mu se jave na telefon i otvore mu račun, jer je u KRIK-ovoj vesti označen kao „optuženi narko-bos“. 

Ovo nije jedina njegova tužba protiv KRIK-a – ubrzo nakon nje stigla je još jedna, takođe zbog navodnog kršenja pretpostavke nevinosti i urušenog ugleda. Suđenje po ovoj tužbi je u toku.

Koluviju u oba postupka zastupa Vladimir Đukanović – odnedavno advokat, a odranije uticajan član Srpske napredne stranke (SNS) i član tela koja učestvuju u izboru sudija i tužilaca.

Tužbe protiv KRIK-a Koluvija je podneo ubrzo nakon što je izašao iz pritvora u kome je bio zbog postupka za uzgajanje marihuane, i to u vreme kada je, uz podršku vlasti, počeo javno da se obračunava sa novinarima koji pišu o slučaju, kao i sa policajcima koji su vodili istragu u slučaju  i koji su ga i uhapsili.

Njegove tužbe samo su deo tužbi koje su protekle dve godine podnete protiv novinara ove redakcije. Redakcija KRIK-a, kao i domaća i međunarodna novinarska udruženja, smatraju da su u pitanju SLAPP tužbe – one čiji je jedini cilj vršenje pritiska na redakciju da prestane da piše o određenim temama.

Više o postupku „Jovanjica“ pročitajte ovde

 

Vaša pomoć nam je neophodna da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju! Pomozite nam, donirajte. O tome kako možete da nam uplatite novac, saznajte klikom na ovaj link. Hvala na podršci!

Comments are closed.