Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru

Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru

Dijana Hrkalović (foto: MUP)

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bekstva, odlučile su sudije Višeg suda u Beogradu. Hrkalović je optužena da je uticala na dvojicu svojih kolega, Dejana Milenkovića i Milorada Šušnjića, da ometaju istrage.

Piše: Jelena Radivojević

Zbog opasnosti da bi, ukoliko bude puštena na slobodu, mogla da pobegne, sudije Višeg suda u Beogradu odlučile su da bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović zadrže u pritvoru još mesec dana.

Sudije su prihvatile razloge koje je navelo tužilaštvo – način života Hrkalović ukazuje da bi mogla da pobegne iz Srbije jer živi u roditeljskom stanu, nije udata, nema posao i „centar njenog života nije u Srbiji“. Osim toga, tužilaštvo podseća i da je ranije menjala ime u Nika Rina.

Hrkalović je, podsetimo, optužena krajem prošle godine da je uticala na Dejana Milenkovića, bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode, i Milorada Šušnjića, načelnika policijske uprave Novi Sad, da ometaju istrage i krše zakon. Njima dvojici na teret se stavlja da su zloupotrebili položaj. 

Početak suđenja zakazan je za sledeću nedelju.

Hrkalović je, kako je utvrdilo tužilaštvo, u više navrata uticala na Milenkovića da ometa istrage.

Tako, naložila mu je da ne dostavi na vreme tužilaštvu izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića čime je pomogla kriminalcima, tvrdi tužilaštvo. U optužnici se navodi i da je uklonila dva snimka sigurnosnih kamera koje su zabeležile ubistvo, međutim, za to nije optužena.  

Tužilaštvo tvrdi i da je Hrkalović naredila Milenkoviću da se obriše deo prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u kome on govori o njenim navodnim vezama sa kriminalcima. Ognjanović je, piše u optužnici, pričao da se Hrkalović viđa sa kriminalcem Darkom Elezom, da je uticala da se iz postupka protiv Belivuka koji se vodio zbog ubistva Miloševića uklone dokazi, ali i o njenom privatnom životu. 

Bivša državna sekretarka optužena je i da je načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stavi na mere da bi spečila da ga istražuju druge službe. 

U optužnici je opisan još jedan događaj – brisanje snimka prisluškivanog razgovora Branka Stefanovića, otac bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, i direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića. Za ovo je optužen Milenković – zbog toga što je obrisao snimak, tvrdi tužilaštvo, nikada nije završena istraga protiv Braunovića.

Pročitajte više o optužbama da je Hrkalović sabotirala istragu protiv Belivuka

Više o tome kako je uklonjen razgovor oca ministra Nebojše Stefanovića pročitajte ovde

Više o brisanju Ognjanovićevog prisluškivanog razgovora pročitajte ovde

Pročitajte tajne beleznice načelnika Milenkovića

Comments are closed.