Crnogorski državljanin uhapšen zbog 500 kilograma kokaina, droga stigla iz Ekvadora

Crnogorski državljanin uhapšen zbog 500 kilograma kokaina, droga stigla iz Ekvadora

Zaplena 500 kilograma kokaina u CG (fot:o SDT CG)

Crnogorski državljanin zaposlen u jednoj špediterskoj firmi uhapšen je zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe koja je organizovala šverc oko pola tone kokaina iz Ekvadora, a koji je pronađen u Crnoj Gori, rečeno je danas na konferenciji crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva. Ova kriminalna grupa je najmanje tri puta uspela da prošvercuje velike količine kokaina od sredine prošle godine, otkrio je specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Piše: Milica Vojinović

Grupu koja je prošvercovala drogu vrednu najmanje 15 miliona evra do Crne Gore organizovali su ljudi u Ekvadoru, Sloveniji, Crnoj Gori, a formirale su je dve osobe, rekao je specijalni tužilac Miroslav Turković. Tužilaštvo je, međutim, do sada identifikovalo samo jednu osobu – radnika jedne špediterske firme u Crnoj Gori koji je, kako se sumnja, učestvovao u švercu kokaina.

Dokazi ukazuju da je on imao zadatak da kao špediter dostavlja brojeve kontejnera sa bananama u kojima se nalazila droga, kako bi drugi članovi grupe znali da iz njih izvuku droguu luci Bar, objasnio je Turković. On je dodao da se sumnja da je u ovaj posao bilo uključeno još crnogorskih državljana kojima je zadatak bio da drogu preuzmu, odnosno izvade iz kontejnera i predaju je drugim članovima grupe. Tužilaštvo, kako je kazao, pokušava da otkrije ko su.

Kokain je bio namenjen za dalji transport izvan Crne Gore, dok je deo droge trebalo da ostane u ovoj zemlji i dalje se distribuira, pretpostavlja tužilaštvo.

Milivoje Katnić (u sredini) foto: prcentar.me

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić istakao je da je najznačajnije otkriće ove akcije to što je utvrđeno kako je droga švercovana. Naime, on je objasnio da je ključno to što je u kontejneru sa bananama i drogom pronađena falsifikovana carinska plomba koja se koristi da se kontejner zapečati nakon utovara robe. Ovom plombom kriminalci bi zamenili originalnu pošto bi iz kontejnera izvadili drogu i time zavarali trag, odnosno sakrili činjenicu da je kontejner otvaran. 

„Plan je bio da se otvori ovaj kontejner, uzme 500 kilograma droge, baci stara plomba i stavi nova“, objasnio je Katnić.

To je bilo moguće uraditi samo u periodu od 11 dana koliko je kontejner stajao u luci u Baru, a pre nego što ga carinici provere, jer se nakon provere stavlja plomba carine Crne Gore.

„Imali su šansu 11 noći da uzmu drogu, a kontjener ostane, što se prethodno dešavalo“, rekao je Katnić i otkrio da je ova kriminalna grupa od juna prošle godine najmanje tri puta uspela da na ovaj način prošvercuje velike količine kokaina.

„96 posto čistoće – to je savršenstvo“

To se dogodilo u junu, avgustu i oktobru prošle godine, utvrdilo je sada tužilaštvo, a Katnić je za to optužio crnogorsku bezbednosnu službu – u najvećoj meri Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB). Prema Katnićevim rečima, prethodne pošiljke droge otkrivene su retroaktivno – pošto je utvrđeno da su carinici u luci Bar primetili da u kontejnerima fali roba i to težine i do dve tone. Te informacije, kako navodi, bezbednosne službe nisu dostavile tužilaštvu.

Carinska plomba pronađena u tovaru droge (foto: SDT CG)

„Čitava crnogorska obaveštajna zajednica je zakazala, što ne znači da nije dobro delovala u određenim segmentima, ali prošlo je dve, tri tone kokaina, to su stotine miliona evra“, istakao je Katnić koji tvrdi da je sa slučajem prvi put upoznat 11. januara kada je u luci Bar otkriven poslednji tovar droge.

Glavni crnogorski tužilac otkrio je i da je droga veoma visokog kvaliteta.

„96 posto čistoće – to je savršenstvo“, našalio se Katnić. „Ali vam ne predlažem da je probate.“

Na pitanje novinara da li iza ovog šverca kokaina stoji neki od poznatih kriminalnih klanova – škaljarskog ili kavačkog, Katnić je kazao da za to još nema čvrstih dokaza.

„To vam neću reći, to bi bilo u domenu spekulacija.“

Kokain o kom se danas govorilo na konferenciji u Podgorici pronađen je pre dva dana, a otkrili su ga radnici u magacinu trgovinskog lanca – kompanije „Voli“ pošto su otvorili kutije sa bananama koje su im stigle. U njima su pronašli pakete droge sa oznakama S.R.B. i R.S.B. za koje je policija već znala.

Naime, carinici u luci Bar su dan ranije primetili kontejner sa sumnjivim sadržajem i pretpostavili da bi u njemu mogla biti droga. O tome su obavestili policiiju koja im je naložila da robu puste iz carinske zone kako bi videli kuda će ona otići. Ipak, Katnić je danas bio izričit da kompanija „Voli“ nema nikakve veze sa drogom, navodeći da se njen većinski vlasnik Dragan Bokan obraćao nadležnima sa zahtevom da se kontejneri sa robom namenjenom ovoj firmi posebno proveravaju.

Zaplena više od tone kokaina (foto: Policija Crne Gore)

Ipak, ovo nije najveća zaplena kokaina u Crnoj Gori, veća se desila prošle godine kada je – policija u mestu Mojanovići kod Zete pronašla više od tone kokaina takođe skrivenog u pošiljci banana. 

O aktivnostima kriminalnih grupa koje preko Balkana švercuju drogu svedoče i istrage hrvatske policije koja je pre tri dana saopštila da je u dve odvojene akcije u oktobru i novembru zaplenjeno oko 60 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina. Kokain je, kako je rečeno, pronađen na brodu koji je iz Južne Amerike uplovio u Luku Ploče i to u metalnom sanduku koji je bio magnetima pričvršćen za brod na dubini od 16 metara. I heroin je pronađen u istoj luci, na brodu koji je dolazio iz Južne Amerike, a policajci su ga otkrili u tovaru livenih kocki.

Comments are closed.