BIRN: Koluvijin saradnik u pritvoru posle dve godine bekstva

BIRN: Koluvijin saradnik u pritvoru posle dve godine bekstva

Mrđa (levo) i Koluvija (desno) (foto: društvene mreže/KRIK)

Sergej Mrđa, jedan od optuženih iz slučaja „Jovanjica“, posle više od dve godine bekstva je u pritvoru pošto je izručen Srbiji iz Bosne i Hercegovine, objavio je BIRN. Mrđa je, tvrdi tužilaštvo, bio jedan od najbližih saradnika Predraga Koluvije, kome se sudi da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ organizovao uzgajanje više od tone i po marihuane.

Piše: Sara Smolović

Kada je policija upala na imanje „Jovanjica“ u Staroj Pazovi u novembru 2019. i pronašla više od tonu i po marihuane, uhapsila je vlasnika kompanije Predraga Koluviju i njegove saradnike, radnike ovog imanja. Jedna osoba uspela je da se izvuče – upravnik imanja i praktično desna ruka Koluvije Sergej Mrđa. 

On se od tada nalazio u bekstvu i za njime je raspisana međunarodna poternica. 

U međuvremenu, Koluvija i ostali su optuženi i pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje zbog proizvodnje marihuane u slučaju poznatom kao „Jovanjica“, a Mrđi se sudilo u odsustvu. 

Posle nešto više od dve godine, međutim, on je iz BiH izručen Srbiji i od prošle nedelje je u pritvoru u Beogradu, piše BIRN.

Mrđa je, kako se navodi u optužnici, bio upravnik imanja „Jovanjica“ i blizak Koluvijin saradnik koji je njegova naređenja prenosio ostalim radnicima. Tužilac u optužnici operaciju proizvodnje marihuane na ovom imanju opisuje kao sofisticiranu – u podzemnim prostorijama koje naziva „podzemlje Jovanjice“, kako tvrdi, sušila se marihuana i bila pripremana za prodaju, a ključeve su imali samo određeni ljudi.

Domaćin imanja

Da je Mrđa imao bitnu ulogu na imanju, svedočio je i Alenko Lazov, bivši pripadnik policijske Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) čija firma „Ronin Elite Security“ je obezbeđivala „Jovanjicu“. On je u tužilaštvu, između ostalog, ispričao da je Mrđa bio domaćin na imanju. 

Koluvijino imanje su, osim Lazovljeve firme, obezbeđivali i policajci, kao i pripadnici obaveštajnih agencija BIA i VOA, kako je utvrdilo tužilaštvo. Oni su optuženi da su Koluviji pružali bezbednosnu i logističku podršku i zajedno sa njim im se sudi u odvojenom postupku, koji se kolokvijalno naziva „Jovanjica 2“. Sa Koluvijom su komunicirali preko posebno napravljene aplikacije „Razgovor“ u kojoj su čak imali i grupu – „Savet za bezbednost“. Poruke razmenjene u ovoj aplikaciji dokaz su tužilaštva. 

Aplikaciju „Razgovor“ koristio je i Sergej Mrđa, a tužilac je u optužnici citirao neke od poruka koje je razmenjivao sa drugim optuženima. 

Tako, tužilac tvrdi da su se u porukama koje su Mrđa i Koluvija razmenjivali u oktobru 2019. dogovarali o predaji droge jednom od optuženih – Aleksandru Tošiću, pripadniku Bezbednosno-informativne agencije. 

„19,4 AMX i 0,6 ima od MM, OG i GG“, poslao je Mrđa poruku Koluviji, a tužilac tvrdi da su oznake MM, OG i GG skraćenice za sorte marihuane. Koluvija ga je zatim pitao „Znači 20?“, a Mrđa odgovorio: „To ćemo im upakovati kako ima, za probu. Da“. 

Koluvija ga je potom pitao: „To je sutra spremno?“, a Mrđa mu odgovorio: „Biće u petak spakovano. Može i sutra ako hoćeš“. 

Tužilac tvrdi da su navedene skraćenice pronađene i na vratima podrumskih prostorija u kojima je pronađena marihuana. 

Situacije koje su dosta zabrinule Koluviju, piše u optužnici, bila su hapšenja Dragana Miloševića i Miodraga Poznana zvanog Stolar, kojima je policija zaplenila marihuanu. Koluvija se brinuo da će DNK jednog od njegovih saradnika biti pronađen na paketima droge pronađene kod Miloševića, tvrdi tužilac, zbog čega je tražio pomoć saradnika iz policije i bezbednosnih agencija – pitao ih je da li postoji mogućnost da se plati da zamene DNK. 

O tome je razgovarao i s Mrđom i slao mu poruke. 

„Svaki paket prolazi kroz dve ruke, sredstvo za staklo i magična, danas je Miloš (Tofilović) dirnuo ova tri poslednja, pa ću javiti Manojlu da ta tri opet prebriše“, obaveštavao je Mrđa svog šefa Koluviju o, kako tvrdi tužilac, oprezu prilikom pakovanja i prenošenja droge. Tužilac tvrdi da je pomenuti Miloš, ustvari Miloš Tofilović, Koluvijin lični vozač i osoba koja je bila zadužena za prenošenje droge. On je takođe jedan od optuženih.

Mrđa je osim aktivnosti na imanju, do decembra 2020. bio i direktor jedne od brojnih Koluvijinih firmi u Srbiji „Xtrasoft“, koja se bavi računarskim programiranjem, kako piše u poslovnom registru. 

U oba slučaja „Jovanjica“ optuženo je ukupno 18 muškaraca, od kojih je sada samo jedan u bekstvu – pripadnik VOA-e Saša Vujisić. Mrđa je od izručenja u pritvoru, dok se ostali ili brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru sa nanogicom. Koluvija je iz pritvora izašao u septembru prošle godine

Koluvija je negirao krivicu i tvrdi da je na imanju gajio biljke konoplje koje su zakonom dozvoljene i da su mu ceo slučaj smestili policajci koji su ga hapsili. Više o tome šta je ispričao u odbrani na sudu, pročitajte ovde.

Više o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim tekstovima: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.