Bez suđenja za ubistvo Dunjića u ovoj godini

Bez suđenja za ubistvo Dunjića u ovoj godini

Ubijeni Velibor Dunjić (foto: facebook.com)

Današnje suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića odloženo je pošto se u sudnici nisu pojavila dvojica okrivljenih kao ni svedoci. Za pet godina suđenje je održano svega sedam puta, od početka ove godine – nijednom.

Piše: Bojana Pavlović

Na optuženičkoj klupi danas se našao samo optuženi Bojan Starovlah, a izostali su Miloš Milosavljević i Goran Knežević, kao i njihovi branioci. Knežević je naknadno stigao u sudnicu, ali mu je sudija Vladan Ivanković rekao da ne ulazi jer je suđenje svakako moralo da bude odloženo. Nisu se pojavili ni svedoci ni veštak.

Odlaganje je u ovom postupku uobičajeno – za pet godina održano je sedam suđenja, a odloženo 14. Razlozi za odlaganja bili su različiti – izostanci optuženih, svedoka i sudija, bolesti veštaka, ali i to što sudnica nije bila osposobljena za gledanje snimaka.

Poslednji put sudilo se u novembru prošle godine, a od početka ove godine nijednom. 

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“. Za ubistvo je optužen Vladimir Đurović koji je bio šef obezbeđenja splava, a osam osoba optuženo je da mu je pomoglo da pobegne i reši se dokaza.

Đurović je u bekstvu, petoro je priznalo krivicu, te su na optuženičkoj klupi ostali Milosavljević, suvlasnik splava, optužen da je uništio opremu za video nadzor, kao i Starovlah i Knežević – optuženi da su Đuroviću pomogli da pobegne sa mesta ubistva.

Na malobrojnim suđenjima, optuženi su iznosili odbranu i prepričavali šta se događalo na splavu kad je Dunjić ubijen. Oni su umanjivali sopstvenu ulogu kao saučesnika i krivicu pripisivali onima koji su priznali delo i već su osuđeni te im se ne može suditi ponovo.

I svedočenje Nine Šobote, Dunjićeve bivše devojke koja je bila u kolima kada je upucan, otežalo je poziciju tužilaštvu. Ona je prvi put na suđenju rekla da je Dunjić izvadio pištolj i uperio ga u pravcu splava, pa mu je tek onda prišao pucač. Ovo svedočenje išlo je u prilog Đuroviću jer se može tumačiti da je pucao u samoodbrani.  

Dunjić je bio vođa navijača Crvene zvezde, a kada je ubijen već je bio osuđivan za različita krivična dela. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.