Suđenje za ubistvo Dunjića ponovo počelo ispočetka, nastavak u februaru

Suđenje za ubistvo Dunjića ponovo počelo ispočetka, nastavak u februaru

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića danas je počelo ispočetka po treći put pošto je promenjen član sudskog veća. Optuženi su se ponovo izjašnjavali o optužbama, a sudija je potom suđenje pomerio za februar jer se nisu pojavili svedoci. Optuženi Vuk Musić, koji je u julu promenio iskaz i priznao krivicu, u međuvremenu je osuđen na godinu i četiri meseca zatvora.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje za ubistvo Dunjića traje više od tri i po godine, ali gotovo da se ne pomera sa mrtve tačke. Otkad je počelo u martu 2016. odloženo je 12 puta, a održano šest.

Tri  puta je do sada počinjalo ispočetka – dva puta jer je promenjen član sudskog veća, a jednom jer je uhapšen optuženi koji je bio u bekstvu.

Optuženi, njih trojica, danas su se ponovo izjašnjavali o optužbama i kratko ponovili da ostaju pri svemu što su ranije ispričali.

„Ima li potrebe da vas upoznajem sa pravima koja imate u ovom postupku. Već drugi, treći put počinjemo ispočetka“, pitao je sudija Zoran Đorđević optužene koji su istakli da su već podučeni o svojim pravima.

Pošto se u sudnici nisu pojavili pozvani svedoci, Đorđević je rekao tužiocu da razmisli da odustane od pojedinih svedoka.

„To su svedoci koji ni nemaju neposredna saznanja o događaju. Da saslušavamo nekog ko je bio u kuhinji ili šanku… Sud će odlučiti onda o tim predlozima da ne bismo odugovlačili“, naveo je sudija.

On je potom odložio suđenje za februar kada bi trebalo da budu pregledani snimci sigurnosnih kamera sa okolnih objekata.

„Oprema još ne znam u kojoj je fazi. Razmišljajte da pregledate snimak, da neke delove preskočimo, da ne sedimo ovde ceo dan“, rekao je sudija komentarišući što oprema u sudnici Palate pravde još nije u funkciji.

Na optuženičkoj klupi danas su bila trojica optuženih – Miloš Milosavljević, Bojan Starovlah i Goran Knežević. Njima se sudi jer su pomogli izvršiocu ubistva tako što su uklonili opremu za video nadzor koja je snimila ubistvo.

Isto se stavljalo na teret i Vuku Musiću koji je na poslednjem suđenju u julu promenio iskaz i priznao krivicu. U septembru je u njegovom slučaju doneta presuda i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora. Ova presuda, međutim, još nije pravosnažna.

Ubistvo vođe navijača

Velibor Dunjić, vođa navijača Crvene zvezde ubijen je u maju 2014. u jutarnjim časovima dok je automobilom prilazio splavu „Džimis“. Sa njim u kolima bila je njegova devojka Nina Šobota koja je tada ranjena.

Optužnica protiv devet osoba podignuta je godinu dana kasnije. Šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović optužen je da je ubio Dunjića, a ostali da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina. Đurović je u bekstvu, trojici se sudi i dalje, a ostali su priznali krivicu.

Aleksandar Đuranović koji se otarasio pištolja i Marko Gvozdenović koji je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera priznali su dela i nagodili se sa tužilaštvom. Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

U trenutku kada je ubijen, iza Dunjića je bila bogata kriminalna prošlost. Protiv njega vođeni su postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.