Nina Šobota: Pre nego što je ubijen, Dunjić uperio pištolj ka napadaču

Nina Šobota: Pre nego što je ubijen, Dunjić uperio pištolj ka napadaču

Nina Šobota arhivska fotografija (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava „Džimis“ njegova tadašnja devojka Nina Šobota otkrila je nove detalje ubistva. Ona je ispričala da je Dunjić kod sebe imao pištolj koji je uperio ka napadaču pre nego što je ubijen. Suđenje je, posle tri godine trajanja, danas ponovo krenulo ispočetka zbog promene člana sudskog veća.

Piše: Jelena Radivojević

Nina Šobota, koja je bila u kolima sa Dunjićem kada je ubijen u maju 2014, rekla je danas da tužilaštvu ranije nije ispričala sve što zna, jer na saslušanju nije imala advokata i plašila se da će krivično odgovarati. Ona u ovom postupku ima status oštećenog svedoka.

Tužilaštvu je prećutala, kako je rekla, da je, suprotno planu da idu kući, Dunjić naglo skrenuo sa Brankovog mosta rekavši joj da želi da popije piće na splavu „Fensi kafana“, koji se nalazi pored „Džimisa“.

Šobota je ispričala i da su, nakon što su se parkirali nedaleko od ulaza u „Džimis“ Dunjić razgovarao sa taksistom o tome „ko drži obezbeđenje na okolnim splavovima“. U tih nekoliko minuta Šobota je primetila da ih „merkaju“ momci koji su stajali na ulazu u „Džimis“, kao i da Dunjić gleda njih.

„Imala sam pozive i pretnje pre četiri godine i zato tada nisam ispričala, jer… Velibor je bio naoružan, imao je pištolj, a auto se vodio na moje ime… Plašila sam se sopstvene odgovornosti…“, ispričala je Šobota potreseno.

Ona je objasnila da je automobil kupio i koristio Dunjić, a da se vodio na njeno ime. Dodala je da se kasnije, prilikom ostavinske rasprave, automobila i odrekla u korist Dunjićeve majke.

Sudija Zoran Đorđević ju je zamolio da se smiri, da mu je jasno da je ona „jedva živu glavu izvukla, ali da mora ovo ponovo da preživi“ i da proba jasnije da ispriča šta se dogodilo.

„Sagnuo se ispod sedišta, izvadio je svoj pištolj, naslonio ga na levu ruku i uperio ga ka splavu, a ja sam se tek tada okrenula i videla da nam prilazi dečko sa kapuljačom“, rekla je Šobota.

Na pitanje sudije da li je Dunjić razgovarao sa momcima koji su stajali na ulazu u splav, Šobota je rekla da se ne seća da su pričali.

Ubijeni Dunjić (foto: fejsbuk)

„Sledeće čega se sećam je da je pucnjava u kabini, dim, barut…“, rekla je ona.

Šobota je odgovarajući na pitanja sudije ispričala i da nije jasno videla odakle je došao momak koji je pucao na njih, jer ga je primetila tek kada je bio blizu kola. Rekla je i da nije sigurna da li bi sada mogla da prepozna ubicu.

Tužilac Saša Drecun postavio joj je nekoliko pitanja u vezi sa pištoljem koji je Dunjić imao sa sobom, između ostalog, gde je pištolj završio pošto nije pronađen na mestu zločina, kao i da li je Dunjić inače nosio pištolj sa „metkom u cevi“. Šobota, međutim, nije imala odgovor ni na jedno od ovih pitanja.

Ona je posvedočila da je Dunjić gotovo uvek bio naoružan i da je pištolj nosio sa municijom, ali da ona ne zna da li je bio repetiran to veče.

Upitana koliko je vremena prošlo od kad je Dunjić izvadio pištolj dok nije upucan, rekla je da je reč o nekoliko trenutaka.

Na kraju, Šobota je rekla da odustaje od krivičnog gonjenja optuženih. Dodala je da želi da zaboravi taj događaj, jer sada ima novi život.

Suđenje po peti put ispočetka

Suđenje je danas krenulo ispočetka zbog promene člana sudskog veća, tako da su svi optuženi, osim Vladimira Đurovića koji je u bekstvu, ponovo iznosili svoje odbrane i uglavnom su ostali pri ranijim iskazima. Đurović je bio šef obezbeđenja na „Džimisu“ i optužen je da je pucao u Dunjića.

Musić ostaje u pritvoru
Odbrana optuženog Musića ponovo je danas zatražila da on bude pušten iz pritvora u kom je od aprila 2018. godine kada je uhapšen. Musić je rekao da ga tužilac drži kao taoca i obećao da će biti dostupan sudu kako bi postupak neometano tekao. Tužilac se usprotivio predlogu, a sud je odbio tu mogućnost.

Miloš Milosavljević, suvlasnik splava kome se sudi da je uklonio opremu za video-nadzor koja je verovatno snimila ubistvo, danas je promenio svoj iskaz. Rekao je da kada je u tužilaštvu govorio o „nekom Vuku“, nije mislio na Musića, jer ga ni ne poznaje.

„Meni je ime Vuka Musića sugerisano od strane tužioca, ja sam tad rekao da je na uviđaju bio neki Vuk, a onda mi je tužilac sugerisao da je u pitanju Musić“, rekao je Milosavljević. Vuk Musić je, kako piše u optužnici, pomogao Milosavljeviću da ukloni video-nadzor.

Iznoseći svoju odbranu Goran Knežević, koji je optužen da je pomogao Đuroviću da pobegne posle ubistva, ispričao je da je pod nadimkom Vuk znao Zorana Vukića, brata bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića. On je objasnio da je Vukić imao više nadimaka i da nije znao njegovo pravo ime.

Vukić je ranije potpisao sporazum o priznanju krivice – jer nije prijavio krivično delo.

Ko je bio Velibor Dunjić

U trenutku kada je ubijen, iza Dunjića je bila bogata kriminalna prošlost. Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

Dunjić je sa grupom navijača 2013. godine u Segedinu napao predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.

Zbog ovog napada osuđen je na dve godine zatvora, ali kaznu nikada nije odslužio – ubijen je šest meseci po izricanju presude.

Detaljnije o Dunjiću pročitajte u posebnoj vesti

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.