Aleksić: SNS stala u odbranu Koluvije

Aleksić: SNS stala u odbranu Koluvije

Miroslav Aleksić/Predrag Koluvija (foto: narodna.org.rs/ipa-serbia)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da nova optužnica u slučaju „Jovanjica“, čije detalje je danas objavio KRIK, pokazuje da je vladajuća Srpska napredna stranka stala u zaštitu Predraga Koluvije, optuženog za uzgajanje marihuane. Optužnica pokazuje da su policajci i agenti bezbednosnih službi, BIA-e i VOA-e, obezbeđivali Koluviju, dostavljali mu poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, ali i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja.

Piše: Jelena Radivojević

„Ovo što je danas objavio KRIK, sa vrlo detaljnim informacijama kako je funkcionisala komunikacija između pripadnika države, odnosno policije, službi bezbednosti i VOA-e, otvara mnoga pitanja, a čini mi se da daje i dosta odgovora“, rekao je potpredsednik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare koju je organizovao u vezi sa novom optužnicom u slučaju „Jovanjica“.

On smatra da vrh države sada vrši pritisak na Apelacioni sud u Beogradu kako optužnica ne bi bila potvrđena. Nju je, podsetimo, potvrdio VIši sud, ali postoji mogućnost žalbe na ovu odluku, te ona još nije konačna.

„Stavili su Srpsku naprednu stranku u odbranu Predraga Koluvije i drugih lica koja su obuhvaćena optužnicom – što za proizvodnju, što za prsten zaštite Koluvije“, kaže Aleksić.

„U ovom tekstu koji je objavio KRIK imate delove iz razgovora koje su između sebe vodili vidite kolika je bila upornost predstavnika MUP-a, BIA-e i VOA-e zajedno sa Koluvijom da se spreči otkrivanje ovog slučaja i da se to pojavi u medijima. To je bila čitava strategija. Da nismo progovorili svi zajedno o tome u medijima verovatno ne bismo danas pričali o ovom slučaju“, zaključuje Aleksić.

KRIK je jutros objavio detalje optužnice koja je podignuta protiv policajaca i agenata obaveštajnih službi koji su štitili Koluviju. Ovo je druga optužnica u slučaju, a prethodnom, koja je podignuta prošle godine, Koluvija je optužen za gajenje marihuane na imanju.  

U optužnici nazvanoj „Jovanjica 2“ citirani su razgovori policajaca, bezbednjaka i Koluvije iz kojih se vidi da su mu oni dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i registraciju, dokument da je pripadnik vojne agencije. Osim toga, optuženi su fizički čuvali „Jovanjicu“, savetovali Koluviju kako da kada pakuje drogu ne ostavlja tragove, ali i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja, pokazuje njihova komunikacija citirana u optužnici.

Istraga tužilaštva o tome kako je Koluvija došao do policijske registarske tablice vodila je ka bivšoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, ali ona u ovom postupku nije pozvana ni da svedoči. 

Mođu svedocima su neki od policajaca koji su bili u kontaktu sa Koluvijom i njegovim saradnicima davali informacije. Tako, Dejan Milenković, načelnik Službe za specijalne istražne metode, Koluvijinom optuženom saradniku dao je informaciju o policijskim dronovima, a na sudu je rekao da je Koluviju upoznao kao čoveka koji može da mu pomogne u vezi sa bezbednosnim pitanjima jer je dobar sa svim službama u Severnoj Makedoniji. 

Osim njega, svedočio je i policajac koji je sa Koluvijom putovao na Hilandar i kome je vlasnik „Jovanjice” pomogao da reši problem koji je imao sa parking mestom. 

Detalje razgovora i svedočenja pročitajte u posebnom tekstu

Comments are closed.