Advokati u slučaju „Jovanjica“ ponovo predlažu za svedoka policijskog načelnika Radovanovića

Advokati u slučaju „Jovanjica“ ponovo predlažu za svedoka policijskog načelnika Radovanovića

Predrag Koluvija (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

U nastavku suđenja Predragu Koluviji i njegovim saradnicima da su na imanju „Jovanjica“ proizveli više od tone i po marihuane, advokat jednog od optuženih predložio je da se sasluša bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a Tomislav Radovanović. Radovanović je ranije u javnim nastupima praktično stao u odbranu Koluvije tvrdeći da je njegovo hapšenje pokušaj da se diskredituje predsednik države Aleksandar Vučić. Koluvijini advokati su u novembru prošle godine ovo već predlagali, a sada je to uradio i advokat optuženog Sergeja Mrđe. 

Piše: Sara Smolović

Zoran Živanović, branilac Sergeja Mrđe za koga tužilaštvo tvrdi da je bio blizak saradnik optuženog šefa grupe Predraga Koluvije i koji je donedavno bio u bekstvu, juče je na suđenju predložio da u postupku svedoči i bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Tomislav Radovanović.

„Da se sasluša general policije Toma Radovanović povodom neautentičnosti komunikacije sa mojim branjenikom preko aplikacije ‘Razgovor’. Mislim da bi ovaj svedok koji je radio u SSIM-u bio vrlo koristan da bude saslušan, s obzirom na to da zna kako može da se manipuliše komunikacijom“, predložio je Mrđin advokat. 

Radovanović se u žiži javnosti našao krajem prošle godine kada je gostovao na više prorežimskih televizija i ispričao da je slučaj „Jovanjica“ zavera „paralelnih struktura“ u policiji kako bi se diskreditovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica. 

U svojim nastupima govorio je da se „manipulisalo“ Koluvijinim telefonom i veštačenjima tog telefona, na čemu se jednim delom zasniva i Koluvijina odbrana na sudu. Radovanović je rekao da „sa sigurnošću može da tvrdi“ da je telefon optuženog Koluvije zloupotrebljen kako bi se za ovaj slučaj optužio brat predsednika države Andrej Vučić. On, međutim, nije objasnio na čemu zasniva ove tvrdnje, niti je precizirao na koga misli kada govori o navodnim zloupotrebama. Njegove izjave su značajne s obzirom da su među ključnim dokazima tužilaštva Koluvijine poruke iz aplikacije „Razgovori“ koja je, tvrdi tužilaštvo, služila za tajnu kominikaciju u vezi s poslovima s marihuanom. 

Koluvijni advokati su posle više Radovanovićevih gostovanja njega već predložili za svedoka, međutim, sud i dalje nije odlučio o tom predlogu, a sudija Zoran Ganić danas je rekao da će o tome odlučiti kasnije. 

Tužilac Saša Drecun usprotivio se ovom predlogu. 

„Protivim se svim predlozima za saslušanje ovih svedoka, posebno za Tomislava Radovanovića jer je svojim medijskim pojavljivanjem sebe apsolutno diskreditovao…Nije mu mesto u Vašoj sudnici u ovom slučaju, zbog načina na koji je u medijima govorio baš o njemu“, rekao je Drecun. 

Jedan od Koluvijinih advokata Vladimir Đukanović, inače član Srpske napredne stranke i Visokog saveta sudstva, kazao je da je Radovanović i dalje na visokoj funkciji i da ga baš ti medijski nastupi kvalifikuju da svedoči. Njegov kolega Živanović rekao je da je to što je Radovanović govorio u medijima o ovom slučaju „njegova lična stvar“, iako je gostovao kao predstavnik policije, a jednom prilikom čak i uniformisan.

Transport i „blekberi“ telefoni

Na suđenju je juče svedočilo i dvoje radnika „Jovanjice“– Mirjana Arsić koja je bila šefica transporta i Saša Grnčarski koji je radio kao šef voznog parka. 

Arsić je objasnila da je od septembra 2019. kada se zaposlila na „Jovanjici“ bila zadužena za transport proizvoda sa imanja. Odgovarajući na pitanja tužioca rekla je da je od firme dobila službeni telefon „blekberi“, ali da na njemu nije koristila aplikaciju „Razgovor“. „Blekberi“ je ranije važio za telefon koji je bilo teško prisluškivati. 

Ipak, Arsić je rekla da je aplikaciju koristila na svom privatnom telefonu ranije „jer zbog transporta koristi sve žive aplikacije“. Ovaj detalj je značajan pošto tužilaštvo tvrdi da je tajna aplikacija „Razgovor“ napravljena specijalno po Koluvijinoj narudžbini i da ne može tek tako da se instalira. Ispričala je da je „blekberi“ ostao kod nje i posle Koluvijinog hapšenja i da je dve godine kasnije „pao i skroz se razbio“. Ona je rekla da je sa Koluvijom pričala preko aplikacije „Telegram“. 

Grnčarski je ispričao da je kratko radio na „Jovanjici“, takođe od septembra 2019, i da se za to vreme brinuo o vozilima firme. I on je potvrdio da je imao službeni „blekberi“, međutim, rekao je da ga nije koristio. Nije mogao da se seti da li je na tom telefonu bila i aplikacija „Razgovor“, i negirao je da je preko njega komunicirao sa Koluvijom. Tužilac Drecun mu je prišao i pokazao fotografije ekrana sa porukama sa njegovog telefona, ali je on rekao da ih prvi put vidi i da ne zna šta je to. 

Drecun je na kraju suđenja rekao da ima primedbe na njihova svedočenja jer su u suprotnosti sa drugim dokazima i da su neke odgovore davali „kao iz topa“ i najavio da će se time detaljnije baviti kasnije tokom suđenja. 

Ipak, ni jednom od svedoka koji su imali posla sa transportom ni sudija, ni tužilac nisu postavili pitanja u vezi sa samim transportom – šta se prevozilo, na koji način, kuda, gde i kada. 

Nastavak suđenja zakazan je za početak juna. 

Dva suđenja zbog organizovanog kriminala

Koluvijino imanje „Jovanjica“ bilo je poznato u javnosti po organskoj proizvodnji hrane, sve do novembra 2019. kada je policija osim organskih proizvoda pronašla i više od tone i po marihuane zbog čega mu se sada sa radnicima sa imanja sudi. 

Nekoliko meseci kasnije, u julu 2020. uhapšeni su i pripadnici policije i Bezbednosno-informativne agencije zbog sumnje da su štitili Koluviju i njegov posao. Tužilaštvo za organizovani kriminal ih je prošle godine optužilo, a sa njima je optužen i pripadnik Vojnoobaveštajne agencije koji je i dalje u bekstvu. Njima se sada sudi u odvojenom postupku da su Koluviji pružili bezbednosnu i logističku podršku. Ipak, ovo suđenje odlaže se gotovo godinu dana i praktično nije još ni počelo. 

U optužnici protiv njih, između ostalog, tužilac je detaljno analizirao i citirao poruke koje su oni među sobom razmenjivali upravo u tajnoj aplikaciji „Razgovor“. U okviru ove aplikacije, neki od njih su imali i posebnu grupu za dopisivanje koja se zvala „Savet za bezbednost“, a poruke iz ove aplikacije jedan su od ključnih dokaza tužilaštva. 

Više o slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.