Advokati tvrde da nema dokaza da su optuženi prali novac za Šarića

Advokati tvrde da nema dokaza da su optuženi prali novac za Šarića

Darko Šarić u sudnici (foto: KRIK)

Advokati nekoliko optuženih da su za Darka Šarića prali novac zarađen švercom kokaina iznosili su na jučerašnjem suđenju završne reči. Tvrde da tužilac nije dokazao navode iz optužnice i traže od sudija da donesu oslobađajuću presudu.

Piše: Jelena Radivojević

Iznoseći završnu reč advokat Marko Kljajević rekao je juče da tužilac nije dokazao da je Marko Dabović, optuženi koga on brani, prao novac koji potiče od šverca kokaina i zatražio od sudija da ga oslobode. 

„Osim deklarativnih izjava tužioca, nema dokaza. Više se radi o priči u koju može poverovati neuka stranka i javnost koja je pratila, ali sud nikada“, rekao je Kljajević.

Kljajević smatra da se zakulisnim radnjama stvara slika kod javnosti da su optuženi krivi.

„Mislim da na sud ne sme da utiče propaganda, jad, čemer, sve što traje 10 godina, koliko i postupak“, rekao je.

On je, kao i njegove kolege, govorio o tome da tužilac nije dokazao ni da je Darko Šarić švercovao kokain i tako navodno zaradio „prljav novac“. Na suđenju za šverc kokaina doneta je presuda, ali ona nije konačna i o njoj odlučuju sudije Apelacionog suda u Beogradu.

„To su dva odvojena postupka i postupak za šverc droge ne može da utiče na ovaj za pranje novca“, smatra Kljajević i dodaje da je Dabović oslobođen optužbi za šverc kokaina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Dabovića da je prao novac tako što je oko dva miliona evra od prodaje kokaina, ulagao u građevinska preduzeća u Srbiji, te je tako i počeo izgradnju tri višespratnice u Beogradu.

I advokati drugih optuženih juče su u završnim rečima kazali da osobe koje brane u ovom postupku nisu krive.

Advokat Jugoslav Tintor rekao je da dokazi protiv Nemanje Krstajića, kog brani, ne postoje.

Tintor je kazao da je Krstajić kum Nebojše Jestrovića, takođe optuženog u ovom slučaju, da poznaje Darka Šarića i njegovog brata Duška, ali da „ne može da odgovara krivično zbog poznanstava i kumstava“. Takođe je rekao i da ne može biti kriv što je učinio uslugu svom kumu.

Krstajić je, piše u optužnici, potpisao punomoćje na osnovu kog je postao zastupnik konzorcijuma koji je kasnije privatizovao kompaniju „Bratstvo“ iz Preševa. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je kupovinom ove firme grupa ubacila prljavi novac u legalne tokove, a da je ceo plan osmislio Nebojša Jestrović po Šarićevom nalogu.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se da su oprali više od 20 miliona evra kokainskog novca ulažući ga u kupovinu nekretnina i firmi u Srbiji. Prljavi novac su ubacivali u legalne tokove najčešće kupovinom preduzeća i fiktivnim ugovorima, piše u optužnici.

Suđenje traje gotovo 10 godina, a obeležila su ga česta odlaganja. Više o tome pročitajte ovde.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude. Više pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

1 Comment

  1. Ovo je Srbija kaže:

    U zemljama EU ne mozes ni 10.000 evra u banci da ulozis, a da ne dokazes odakle ti?
    U Srbiji kolko vidim po advokatskim izjavama,mozes milione da „peres“a da te niko ne pita odakle ti?