Suđenje Šariću za pranje novca danas odloženo po 24. put

Suđenje Šariću za pranje novca danas odloženo po 24. put

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću i grupi ljudi koji su sa njim optuženi da su prali kokainski novac danas je odloženo jer se jedan optuženi i dvojica advokata nisu pojavili u sudu. Iako je iznošenje završnih reči bilo planirano za septembar prethodne godine , to se nije dogodilo jer su suđenja odlagana.

Piše: Jelena Radivojević

Optuženi Andrija Krlović obavestio je sudije da se njegov advokat Gradimir Nalić danas nije pojavio na suđenju jer je na godišnjem odmoru i dodao da neće prihvatiti da ga zastupa neko od advokata koji mogu da ga zamene.

„Ja bih poslušao savet mog advokata da ne pristajem na neke zamene s obzirom da se radi o završnoj reči. Ja sam se tokom postupka trudio da nikada ne bude odlaganja zbog mene i mojih advokata“, rekao je Krlović.

Advokat Dejan Lazarević dostavio je izveštaj lekara kako bi opravdao nedolazak optuženog Marka Dabovića.

„On se nalazi u Crnoj Gori, bolestan je, poslao je mejlom medicinsku dokumentaciju. Sa njim je tamo advokat Marko Kljajević, planirao je da se vrati sa Dabovićem, ali je on bolestan i ne može da putuje“, rekao je Lazarević. On je dodao i da optuženog Bobana Stojiljkovića zastupa zajedno sa kolegom Nalićem i da on neće pristati da ga brani samo jedan od njih.

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić predložio je da se razdvoje postupci zbog dužine trajanja suđenja i kako bi ono moglo da se nastavi, ali je sudsko veće nakon dvadesetak minuta odlučivanja rešilo da današnje suđenje odloži i nastavi u ranije planiranom terminu, u petak.

„Svako ima pravo da se razboli, a advokat Nalić je otvorio odmor u (advokatskoj) komori. Činjenica je defakto da imamo zakazan nastavak 29. maja, možda se do tada nešto promeni, pa ćemo odluku o razdvajanj ostaviti za tad. Možda se neko od njih tad pojavi“, rekao je predsednik sudskog veća Siniša Petrović. „Više je nego evidentno da se pretresi konstantno odlažu, neću licitirati sa brojevima“, dodao je.

Sudije nisu prihvatile kao validno opravdanje zašto se advokat Kljajević nije pojavio na suđenju pa su ga kaznile – moraće da uplati 100.000 dinara u budžet suda.

„Postoji milion načina da se dođe iz Crne Gore u Srbiju, nema smetnji. Granice su otvorene“, zaključio je Petrović.

Sudija Petrović Šariću sudi gotovo deset godina i to u dva postupka – za šverc kokaina i pranje novca, a suđenja se često odlažu. Danas je po 24. put odloženo  suđenje za pranje para od kada je počelo 2011. godine, a uglavnom su odlagana zbog nedolaska advokata. Poslednje odlaganje bilo je u februaru kada se pojedini advokati nisu pojavili jer su zahtevali da se suđenje odloži dok ne prođu sednice Apelacionog suda o žalbama na presudu za šverc kokaina.

I u postpuku za šverc droge suđenja su sečesto odlagala, ponekad, čini se, zbog nerazumnih zahteva advokata kojima je sudija Petrović udovoljio. Tako je najveće suđenje za šverc kokaina u zemlji odložio i kako bi jedan od advokata mogao da ode na privatnu parnicu.

Šarić je, ipak, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali su se tužilaštvo i njegova odbrana žalili na presudu, pa se čeka da Apelacioni sud odluči o presudi, odnosno kaznama koje su izrečene.

U ovom postupku, Šariću i njegovoj grupi sudi se zbog sumnje da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca tako što su, kako tvrdi tužilaštvo, kupovali preduzeća u privatizaciji, davali pozajmice i kredite i sklapali fiktivne ugovore.

Sve vesti sa suđenja za pranje novca pročitajte ovde.

Comments are closed.