Završeno suđenje za pokušaj ubistva Sretka Kalinića, presuda sledeće nedelje

Završeno suđenje za pokušaj ubistva Sretka Kalinića, presuda sledeće nedelje

Sretko Kalinić, Miloš Simović (foto: printskrin RTV/ MUP Hrvatske)

Suđenje ozloglašenom članu zemunskog klana Milošu Simoviću po optužbama da je 2010. godine pokušao da ubije svog nekadašnjeg saradnika i surovog ubicu ovog klana Sretka Kalinića, okončano je danas iznošenjem završnih reči. Tužilaštvo je zatražilo da Simović bude osuđen, dok je advokat istakao da nema dokaza da je on pucao u Kalinića i da treba da bude oslobođen. Njih dvojica služe višegodišnje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Zoran Nikolov rekao je danas da svi dokazi koji su predstavljeni na suđenju potvrđuju da je Miloš Simović pucao na Sretka Kalinića početkom juna 2010. godine na jezeru Rakitje kod Zagreba.

„Prevashodno to proizilazi iz iskaza koji je Kalinić dao u istrazi, ali i iz iskaza saslušanih svedoka, kao i balističkog veštačenja“, rekao je Nikolov. Kao mogući motiv tužilac je naveo pokušaj Simovića da odgovornost u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića prebaci na Kalinića. Pucnjava o kojoj tužilac govori, desila se dok su obojica bili u bekstvu nakon ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

On je podsetio da Kalinić nije izmenio iskaz koji je dao nakon što je pucano na njega u kome je rekao da je Simović pucao na njega i zatražio od suda da Simovića osudi.

Simovićev advokat po službenoj dužnosti Rastko Naumov smatra da tužilaštvo nije dokazalo optužbe, štaviše, misli da je jedini dokaz tužilaštva, Kalinićev iskaz, „otpao“ nakon što je na prošlom suđenju rekao da ga ovaj postupak ne zanima i nije označio Simovića kao napadača.

„Sud ne bi smeo da pokloni veru oštećenom koji dolazi iz kriminalnog miljea, osuđivan je za najteža krivična dela i mnogi su mogli da imaju motiva da ga ubiju“, rekao je Naumov i objasnio da je Kalinić okrivio Simovića jer je bio svestan da će biti izručen Srbiji i želeo je da dobije poseban status u postupcima koji su se protiv njega ovde vodili. Advokat je rekao da je Kalinić nudio informacije i o drugim članovima zemunskog klana, a sve kako bi sebi obezbedio bolju poziciju.

„Nema Simovićevih tragova na licu mesta, nema pištolja, nema direktnih svedoka“, rekao je Naumov i tražio da njegov branjenik bude oslobođen.

Sudu se obratio i optuženi Simović.

„Kada je započeo ovaj postupak ja sam se izjasnio da nisam kriv i to i danas kažem. To je moja završna reč“, rekao je.

Kalinićev advokat Slavko Petrić rekao je da je uslovljen željom svog klijenta da se ne izjašnjava te da prepušta sudu da donese odluku. Naveo je samo da ne stoji teza advokata Naumova da je bilo ko mogao da puca na Kalinića jer je on živeo u dubokoj ilegali u Zagrebu i samo njegovi prijatelji su znali da je to on.

Sudija Nikola Mikić zakazao je izricanje presude za kraj sledeće nedelje. Simović je rekao da ne želi da bude doveden na suđenje iz zatvora u kome služi višedecenijsku kaznu za učešće u ubistvu Đinđića i druge zločine kako ne bi komplikovao sa bezbednosnim procedurama i kako bi se smanjili troškovi države. Nasuprot tome, Kalinić je zatražio da bude doveden i rekao da nema problem sa tim da se troši javni novac.

Na Kalinića je pucano 2010. godine, sedam godina nakon što su tokom policijske akcije „Sablja”  koja je pokrenuta nakon ubistva premijera Đinđića on i Siimović pobegli iz zemlje. Tužilaštvo tvrdi da je baš Simović pucao.

Kalinić je tada teško ranjen i završio je u bolnici, a Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave. Obojica su izručeni Srbiji, gde su u međuvremenu bili osuđeni na po 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Đinđića, ali i drugih ubistava i otmica koje su izvršili kao članovi zemunskog klana.

Kalinić je ispričao da je na njega pucao Simović i pogodio ga sa dva metka. Smatrao je da je Simović hteo, između ostalog, da ga spreči da javno ispriča detalje o ubistvu zaštićenog svedoka protiv zemunskog klana Zorana Vukojevića Vuka kog je likvidirao Aleksandar Simović, Milošev brat.

Kaliniću i Simoviću se, osim za zločine počinjene u okviru zemunskog klana, sudilo i za ubistva koja su vršili kao deo grupe koju je navodno predvodio kriminalac Luka Bojović. Kalinić je nakon hapšenja 2010. godine priznao krivicu i do detalja opisao zločine koje je vršio, kao i Bojovićevu ulogu u njima. Sud je odlučio da mu poveruje u delu u kome optužuje sebe, a odbacio je deo svedočenja u kome je govorio o Bojovićevoj ulozi. Na kraju, Bojović je pravosnažno oslobođen, a Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da su sudije prekršile zakon kada su donele ovakvu odluku. Bojović se nalazi u zatvoru u Španiji, gde služi kaznu od 18 godina zatvora. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.