Kalinić odbio da ponovi da je Simović pucao u njega

Kalinić odbio da ponovi da je Simović pucao u njega

Sretko Kalinić, Miloš Simović (foto: printskrin RTV/ MUP Hrvatske)

Surovi ubica ozloglašenog zemunskog klana Sretko Kalinić odbio je danas da svedoči na suđenju svom nekadašnjem saradniku Milošu Simoviću, optuženom da je 2010. godine pokušao da ga ubije. Kalinić je ranije u tužilaštvu ispričao da je Simović pucao u njega, a danas o tome nije želeo da govori, već se žalio na uslove u zatvoru. On i Simović služe višegodišnje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

Piše: Jelena Radivojević

Kalinić je u sudnicu uveden ruku vezanih za veliki braon kožni pojas, a na glavi je osim zaštitne maske imao i vizir. Sedmorica stražara stajala su između njega i Miloša Simovića, optuženog da je pokušao da ga ubije. Ova dvojica članova zemunskog klana, nekada bliski prijatelji, bili su u bekstvu od policijske akcije „Sablja” 2003, kojom je razbijen ovaj klan sve do 2010. kada je Simović pucao u Kalinića u Hrvatskoj.

Sudija Nikola Mikić upitao je danas Kalinića u kakvim je odnosima sa Simovićem.

„Nismo u svađi, u zavadi. Dobri smo, dobri smo“, rekao je.

Umesto o događajima iz Hrvatske, međutim, Kalinić je pričao o problemima koje navodno ima u zatvoru u Požarevcu.

„Zabranjeno mi je da pričam, načelnik službe obezbeđenja Zabele mi je zabranio da teretim Simovića. Ne interesuje me ovaj predmet, ne bih ga teretio ni da mi načelnik to nije zabranio, nemam nikakav interes. Nasilno sam obučen i doveden. Obukli su mi tuđu uniformu pa ću se osuti“, rekao je Kalinić.

Tužilac je u nekoliko navrata pokušao da mu postavi pitanje koje se tiče događaja u Hrvatskoj i pokušaja njegovog ubistva, ali je Kalinić odbijao da govori o tome i nastavljao da priča o problemima iz zatvora. 

Više puta je ponovio da ga postupak ne zanima i da ne želi više da bude dovođen na suđenje, ali je na pitanje sudije Mikića da lli želi da prisustvuje narednom ročištu dobacio: „Može, pozovite me, da se vozikamo malo“.

Zbog Kalinićevog ponašanja reagovao je i Simović.

„Nije ovo ispovedaonica, neću da učestvujem u ovom cirkusu, izvedite me“, tražio je Simović od sudije.

Simović je rekao da on ne priča sudiji o svojim internim problemima u zatvoru iako je u izolaciji već deset godina.

„Ja sam kriv, tu sam gde jesam“, rekao je.

Nastavak suđenja koje je počelo prošlog meseca zakazan je za sredinu jula.

Simović i Kalinić bili su članovi ozloglašenog zemunskog klana i 2003. godine učestvovali u ubistvu premijera Srbije 2003. godine Zorana Đinđića. Tokom policijske akcije “Sablja” koja je pokrenuta nakon atentata, obojica su pobegla iz zemlje i za njih se ponovo čulo tek 2010. godine, nakon što je, kako tvrdi tužilaštvo, Simović pucao na Kalinića u blizini jezera Rakitje kod Zagreba.

Kalinić je tom prilikom teško ranjen i završio je u bolnici, dok je Simović uhapšen samo dva dana nakon pucnjave. Obojica su izručeni Srbiji, gde su u međuvremenu bili osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistava, otmica i drugih dela koje su izvršili kao članovi zemunskog klana. Obojica su osuđeni i za učestvovanje u ubistvu Đinđića.

Kalinić je tada tužiocu rekao da je Simović pucao na njega i pogodio ga sa dva metka. Smatrao je da je Simović hteo, između ostalog, da ga onemogući da javno ispriča detalje o ubistvu zaštićenog svedoka protiv zemunskog klana Zorana Vukojevića Vuka kog je likvidirao Aleksandar Simović, njegov brat.

Kaliniću i Simoviću zajedno se sudilo i kao članovima grupe poznatog kriminalca Luke Bojovića za nekoliko ubistava i pokušaja ubistava. Kalinić je nakon hapšenja 2010. godine priznao krivicu i do detalja opisao zločine, kao i Bojovićevu ulogu u njima. Bojović je tokom suđenja bio u zatvoru u Španiji, gde se i dalje nalazi pošto je osuđen na 18 godina zatvora. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.