Završeno iznošenje žalbi na presudu Šariću za pranje para, čeka se odluka sudskog veća

Završeno iznošenje žalbi na presudu Šariću za pranje para, čeka se odluka sudskog veća

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić/ KRIK)

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je okončano suđenje optuženom narko-bosu Darku Šariću i njegovim saradnicima pošto su svi izneli žalbe na presudu kojom su u julu 2020. osuđeni za pranje više od 20 miliona evra. Odluku o ovoj presudi sudije Apelacionog suda doneće naknadno – mogu da je potvrde, ukinu ili promene i optužene oslobode krivice.

Piše: Jelena Radivojević

Saradnici optuženog narko-bosa Darka Šarića danas su pred Apelacionim sudom u Beogradu govorili o detaljima iz žalbi na presudu kojom su osuđeni zbog pranja novca zarađenog krijumčarenjem kokaina. 

Za razliku od njih, Šarić nije iskoristio tu mogućnost i nije se obratio sudskom veću, već je samo kratko naveo da je saglasan sa onim što su prethodnih dana na sudu rekli njegovi advokati.

Oni su, kao i advokati drugih osuđenih u ovom slučaju, tražili da njihovi branjenici budu oslobođeni ili da im se ponovo sudi, ali pred drugim sudskim većem. Advokati tvrde da je finansijskim veštačenjem dokazano da je novac legalan i da su optuženi radili po zakonu.

Sudije koje odlučuju
O žalbama na presudu odlučivaće predsednik sudskog veća Milimir Lukić, Bojana Paunović, kao i članovi veća Sretko Janković, Marko Jocić i Vesna Petrović. Šarić i njegovi advokati su na početku suđenja tražili da svi osim Jocića budu zamenjeni zbog sumnje da su pristrasni, ali je taj zahtev odbijen.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, sa druge strane, u žalbi je tražilo da sudije svima povećaju kazne, kao i da budu osuđeni oni koji su prvostepenom presudom oslobođeni ili je optužba u odnosu na njih odbijena.

Sednica pred sudskim većem Apelacionog suda trajala je osam dana – od prošlog ponedeljka do danas. Sada će sudije tajno glasati o tome da li će presudu da potvrde, preinače, ukinu i nalože ponavljanje suđenja.

Šarić je osuđen u julu 2020. godine na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora. Sud je utvrdio da ima dovoljno dokaza da je grupa novac stečen međunarodnim švercom kokaina ubacivala u legalne novčane tokove u Srbiji i to tako što je kupovala hotele, poljoprivredna preduzeća i zemlju po Vojvodini i na jugu države.

Članovi grupe su prljavim novcem, između ostalog, kupili hotele „Vojvodina“ i „Putnik“, ali i poljoprivredna preduzeća „Mladi borac“ i „Jedinstvo“, piše u presudi.

Pred Apelacionim sudom u Beogradu u toku je i postupak koji se vodi protiv Šarića za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina.

Iako je Šarić bio pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, Vrhovni kasacioni sud je ukinuo ovu odluku i naložio da se suđenje ponovi na apelaciji. Sudije su iz ovog postupka izbacile ključne dokaze tužilaštva – deo prisluškivanih telefonskih razgovora, a ponovo su saslušavali i ključnog svedoka tužilaštva – svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. Više pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja Šariću za pranje para pročitajte ovde

Comments are closed.