Zaštitnik građana o pritiscima na sudiju Vučinića

Zaštitnik građana o pritiscima na sudiju Vučinića

Saša Janković (foto: mc.rs)

Zaštitnik građana Saša Janković u izveštaju za 2015. godinu objavljenom danas osvrnuo se na slučaj bivšeg sudije Vladimira Vučinića, koji je za KRIK govorio o pritiscima kojima je bio izložen i razlozima zbog kojih je podneo zahtev za razrešenje. 

Priredila: Bojana Pavlović

Zbog odluke da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš, Vučinić je dve godine trpeo pritiske i konačno odlučio da napusti sudijsku funkciju.

Doniraj KRIK_300x140„Sudijske redove, na sopstveni zahtev i sa očiglednom gorčinom, napustio je sudija koji je u prethodnom periodu doživeo niz problema koji su počeli nakon njegove sudijske odluke da vrati pasoš (uz višemilionsko jemstvo – u evrima) privredniku čije hapšenje je bilo medijski i politički eksploatisano kao simbol borbe protiv korupcije“, piše u izveštaju Zaštitnika građana i konstatuje da je ovu odluku javno kritikovao ministar pravde Nikola Selaković.

„Disciplinsko veće Visokog saveta sudstva oglasilo ga je krivim za disciplinski prestup jer je za jedan list dao izjavu o pravnim okolnostima te odluke, reagujući na prethodno objavljen tekst u tim novinama kojim je sugerisano da nije poštovao proceduru. Pre toga je u provladinom tabloidu označen kao korumpiran“, navodi se u izveštaju.

Sudiji, koji je sudio u nekim od najosetljivijih krivičnih postupaka, nije produžen mandat u Posebnom odeljenju Višeg suda.

„Njegov sud nije demantovao tekstove koji su o njemu pisani, te je svoj ugled sam uzeo u zaštitu i zbog toga disciplinski kažnjen. Suštinski se ne slažući sa kaznom, napustio je profesiju sudije“, navodi se dalje u izveštaju.

Janković zaključuje da postoji teško dokaziva „snažna percepcija“ da su sudstvo i tužilaštvo pod jakim uticajem političke vlasti.

PROČITAJTE INTERVJU SA VLADIMIROM VUČINIĆEM.

 

1 Comment

  1. dijana kaže:

    Sudija koji je nastavio sudjenje posle njega, verovatno ce doneti odluku pod pritiskom, tog istog predsednika suda! Treba to ispitati, jer ne moze se nikome suditi lazno.