Zaštita novinarskih izvora izazov za medije u Srbiji

Zaštita novinarskih izvora izazov za medije u Srbiji

Stanje u medijima je zabrinjavajuće kada je u pitanju bezbednost novinara i njihovih izvora, saglasni su učesnici tribine koju su povodom Svetskog dana slobode medija organizovali misija OEBS u Srbiji i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Piše: Pavle Petrović

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da zakon u Srbiji predviđa visok nivo bezbednosti novinara i zaštite njegovih izvora, ali se od toga znatno odstupa u praksi.

„Bez obzira na formalno visoke garancije, u praksi se pokušava odavanje novinarskih izvora prisilnim putem, što je nedopustivo“, rekao je Šabić.

Doniraj KRIK_300x140Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, objasnio je da je kod zaštite novinarskih izvora na Balkanu najveći problem to što većina ljudi nema dovoljno znanja o programima za sigurnu i šifrovanu komunikaciju.

„Ako imate slabo edukovane ljude iz oblasti tehnologije i ako imate državu koja koristi svoje resurse da prati šta radite u privatnom životu i na poslu, ako ta država kasnije to i objavljuje kroz tabloide to dalje pravi niz problema sa kojima još ne znamo kako da se nosimo.“

Direktorka pravnih poslova u „Gardijanu“ Džilijen Filips rekla je da je ugrožavanje novinarskih izvora problem modernog doba, ne samo u Srbiji.

„U Engleskoj se teme borbe protiv terorizma i nacionalne bezbednosti koriste kako bi se umanjila važnost zaštite novinarskih izvora“, rekla je Džilijen i naglasila da u Engelskoj nije bilo slučajeva direktnih pritisaka vlasti na novinarske orgnizacije kao što je to slučaj u Srbiji.

Novinari često nemaju adekvatnu zaštitu u redakcijama, rekao je urednik nedeljnika „Newsweek“ Vojislav Tufegdžić, ističući da su podele među novinarima znatno doprinele njihovom nezavidnom položaju.

„Kao mladom novinaru podršku su mi uskaćivali čak i urednici“, rekao je Tufegdžić i dodao da se ta situacija u medijima nije promenila u prethodnih 20 i nešto godina.

Na tribini i vlasnik i urednik „Informera“

U publici je sedeo Dragan Vučićević, vlasnik i urednik provladinog tabloida „Informer“, koji je vodio hajku protiv Dojčinovića i KRIK-a. Vučićević je urednika KRIK-a pitao da odgovori na neistinite navode koje je „Informer“ objavljivao o njemu.

Stevan-Dojčinović

Stevan Dojčinović

Dojčinović je ponovo negirao pisanje „Informera“ da je Vojislav Jenić sa kojim je tajno uslikan ispred kancelarije izvor KRIK-a za tekst o imovini Aleksandra Vučića. Naglasio je i da je fotografija napravljena mnogo pre istraživanja imovine premijera.

„Priču o Aleksandru Vučiću istražujemo od februara ove godine, a fotografija koja je objavljena je od prošlog leta – znači napravljena je mnogo pre nego što smo uopšte imali ideju da to istražujemo. I taj čovek nema nikakve veze sa istraživanjem premijerove imovine. To je jedna potpuna laž. Naši čitaoci mogu do kraja da isprate odakle potiču informacije u našim tekstovima, do poslednjeg dokumenta“, objasnio je Dojčinović.

Dojčinović je ukazao da se suočava sa činjenicom da se nad njim sprovode mere nadzora, a da to objavljuje „Informer“.

 

Comments are closed.