Zakon o poreklu imovine: da li će pod lupom biti „tetka iz Kanade” i „24 stana”

Zakon o poreklu imovine: da li će pod lupom biti „tetka iz Kanade” i „24 stana”

Siniša Mali, Aleksandar Vulin (foto: ilustracija/www.mfin.gov.rs/www.mup.gov.rs/)

Zakon o utvrđivanju porekla imovine počeo je da se primenjuje prošlog petka, a još nije poznato čija imovina će se najpre proveravati. KRIK ukazuje na neke od slučajeva o kojima je ranije pisao, a koji bi trebalo da privuku pažnju nadležnih za sprovođenje ovog zakona poput imovine ministara Siniše Malog i Aleksandra Vulina, kuma predsednika države Nikole Petrovića i sudije Apelacionog suda u Beogradu Zorana Savića.

Piše: Jelena Radivojević

Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu najavljivale su, uglavnom u predizbornim obećanjima, gotovo sve političke partije od 2000. godine. Zakon je usvojen tek 2020. i počeo je da se primenjuje prošlog petka. 

Za njegovu primenu, kako je najavljeno, biće zaduženi inspektori Poreske uprave. Još, međutim, nije poznato čija imovina će se najpre proveravati niti koliko će istraga ići daleko u prošlost. Ukoliko se utvrdi da osoba poseduje imovinu koja prevazilazi njena zakonita primanja – moraće da plati poseban porez po stopi od 75 odsto. Poreski inspektori se, ako sumnjaju da su građani imovinu stekli kriminalom, obraćaju policiji i tužilaštvu.

Ministar finansija Siniša Mali čije je ministarstvo nadležno za primenu ovog zakona rekao je da će njime konačno da se uvede red u zemlji. Mali je najavio i da će prvi na “udaru” poreske inspekcije biti oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Upravo Mali je jedan od onih čija imovina zahteva pažnju nadležnih. Otkrića KRIK-a pokazala su, između ostalog, da je on raspolagao novcem u kešu čije poreklo nije poznato, zatim da je kao direktor ofšor firmi kupovao apartmane u Bugarskoj, ali je bio i osumnjičen za pranje novca. 

Mali je samo jedan od predstavnika vlasti koji bi trebalo da dokaže poreklo svoje imovine i prihoda. Novinari KRIK-a otkrili su i da nije poznato poreklo novca kojim je stan kupio ministar policije Aleksandar Vulin, ali i da nesrazmerno veliku imovinu u odnosu na zvanična primanja imaju sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić, kao i kum predsednika Srbije Nikola Petorović. 

Mali: 24 stana, 45 računa, keš nepoznatog porekla

Istražujući poslove Siniše Malog, novinari KRIK-a otkrili su brojne sumnjive aktivnosti u kojima je učestvovao. Uprkos sumnjama na pranje novca i korupciju, Mali je tokom godina napredovao od gradonačelnika Beograda do ministra finansija.

KRIK je još 2015. godine otkrio da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 24 stana na bugarskom primorju. Apartmani su vredeli više od pet miliona evra, a Mali nikada nije otkrio za koga je kupio apartmane. Tvrdio je da su njegovi potpisi na dokumentima falsifikovani.

Nedugo potom njegova bivša supruga Marija Mali otkrila je da je on imao novac u kešu nepoznatog porekla. U intervjuu za KRIK ona je ispričala da je taj novac uplaćivala na svoj bankovni račun i da je za tri godine ukupno uplatila 95 hiljada evra. Mali ju je, kako je kazala, ucenio da Agenciji za sprečavanje korupcije lažno kaže da je taj novac ona nasledila. Marija Mali je rekla i da Mali ima skrivenu imovinu u Beogradu i na Kopaoniku.

Agencija za sprečavanje korupcije koja je proveravala imovinu Malog naložila je Upravi za sprečavanje pranja novca da proveri njegove finansije. Uprava je otkrila da je Mali učestvovao u sumnjivim novčanim transkacijama – desetine hiljada evra nepoznatog porekla uplaćivao je na svoje i račune svoje porodice, a jednim fiktivnim poslom sebi je uplatio 525.000 evra. Uprava je utvrdila i da je, dok je bio gradonačelnik Beograda, Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa. Više o nalazima ove institucije pročitajte ovde. Na kraju je Mali platio 200.000 dinara u humanitarne svrhe kako bi Prvo osnovno tužilaštvo okončalo jedinu istragu u kojoj je ispitivalo da li je Mali prijavio imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Novinari KRIK-a otkrili su i da je tokom jednog luksuznog putovanja u Rim Mali potrošio najmanje 7.000 evra, kao i da desetine hiljada evra daje godišnje za dečije školarine, za koje je rekao da mu novac šalje prijatelj iz inostranstva.

Osim toga, njegov brat Predrag godinama koristi automobil i stan koji su mu ustipili vlasnici privatne firme Milenijum tim – kompanije koja dobija mnogo novca iz državnog budžeta.

Mali, međutim, nije jedini ministar koji ima mnogo novca i vrednu imovinu, a čije poreklo nije poznato.

Tetka iz Kanade

Ministar policije Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je u julu 2012. kupio stan u Beogradu, kako je ranije otkrio KRIK. Vulin je Agenciji za sprečavanje korupcije koja je utvrdila da nije na vreme prijavio da je vlasnik spornog stana rekao da je novac za kupovinu nekretnine dobio od suprugine tetke iz Kanade. Za ovo, međutim, nije bilo dokaza – da je novac uplaćen na bankovni račun ili unet u kešu o tome bi postojali tragovi u dokumentaciji.

Na pitanje novinarke KRIK-a kako je uneo novac u zemlju s obzirom da o tome nije ostao nikakav trag, Vulin je odgovorio da je unosio po 9 hiljada evra – jer bi svaki iznos veći od 10 hiljada morao da prijavi na carini. Ovo je značilo da je morao čak 23 puta da putuje iz Kanade u Srbiju i donosi novac. 

Agencija nije poverovala Vulinu i slučaj je prijavila tužilaštvu. On je prošao kroz čak tri tužilaštva – Tužilaštvo za organizovani kriminal, Više i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu – ali su sva izbegla da se njima ozbiljno pozabave. Nijedno Vulina nije pozvalo na razgovor, niti je pokušalo da pronađe tetku iz Kanade i ispita je. Slučaj je na kraju zatvoren, a da nije utvrđeno odakle Vulinu novac za kupovinu stana.

Sudija i imovine vrednija od milion evra 

Nesrazmerno veliku imovinu u odnosu na plate imaju i pojedine sudije. 

Sudija Zoran Savić (foto vajber)

Novinari KRIK-a otkrili su da sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić i njegova supruga, takođe sudija, imaju imovinu vrednu oko 1,3 miliona evra – tri stana u centru Beograda, apartman na Kopaoniku i vikendicu kod Avale, kao i vredan automobil. Da bi sve ovo mogli da priušte od svojih sudijskih plata Savići bi morali da štede duže od 25 godina.

Sudija je, kako smo otkrili, sa poslovnim partnerom finansirao izgradnju 13 apartmana u centru Kopaonika nazvanih „Vila pahulja“, ali je apartmane rasprodao i sada poseduje samo jedan. Više o tome pročitajte u našoj priči.

Sudija nije želeo da odgovori na pitanja novinara i objasni poreklo novca kojim je sve ovo stekao.

Savić je godinama sudija u Apelacionom sudu u Beogradu gde je odlučivao u najznačajnijim suđenjima u zemlji, a neke od njegovih presuda bile su kontroverzne. Tako, Savić i njegove kolege su iz suđenja kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću za šverc cigareta izbacile neke od glavnih dokaza tužilaštva i Subotića oslobodile što je Vrhovni kasacioni sud ocenio kao nezakonitu odluku. Više o postupcima u kojima je odlučivao pročitajte ovde.

Imovina i poslovi Nikole Petrovića

Kako će se na “udaru” zakona naći svi građani koji imaju nesrazmerno veliku imovinu u odnosu na primanja, ostaje pitanje da li će se među njima naći i biznismen Nikola Petrović, inače kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Petrović je po dolasku Spske napredne stranke na vlast 2012. postavljen za direktora državne firme „Elektromreža Srbije“. Krajem 2016. vratio se privatnom biznisu, a najunosniji je proizvodnja struje u mini-hidroelektranama, za šta iz godine u godinu od države dobija milione evra. 

Nakon silaska sa funkcije višestruko uvećao bogatstvo – sa suprugom je stekao dve luksuzne vile u elitnim beogradskim naseljima čija se vrednost procenjuje na više od četiri miliona evra, o čemu smo ranije pisali. Petrovićeva deca idu u privatnu školu u kojoj godišnja školarina iznosi pet hiljada evra.

KRIK je nedavno otkrio i da je Petrović kupio avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, skrivajući se iza ofšor firme u Luksemburgu. Uprkos tome što firma u svom vlasništvu ima avion vredan više od pola miliona evra, Petrović ju je kupio za 100.000 evra. Više o tome pročitajte ovde.

Funkcioneri na lokalu

Na listi za proveru porekla imovine trebalo bi da se nađu i lokalni političari. 

Muamer Zukorlić (foto: N1)

Istražujući njihovu imovinu, novinari KRIK-a najveću nesrazmeru između primanja i onoga što poseduju uočili su kod bivšeg gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i poslanika Muamera Zukorlića. Sva trojica primaju oko hiljadu evra platu, a sa svojim porodicama poseduju nekretnine vrednije od milion evra. Detaljnije pročitajte u Bazi imovine političara.

Comments are closed.