Vikend u Rimu sa gradonačelnikom Beograda

Vikend u Rimu sa gradonačelnikom Beograda

Siniša Mali (foto: KRIK)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali živi na visokoj nozi – privatno putuje avionom u biznis klasi i odseda u raskošnim hotelima. Prošlonedeljno putovanje u Rim sa porodicom koštalo ga je najmanje 7.000 evra, a ovakav stil života teško da bi mogla da vodi osoba sa njegovim primanjima.

Piše: Dragana Pećo

Saradnik portala KRIK spazio je i uslikao prošle nedelje Sinišu Malog na letu iz Rima za Beograd u avionu „Air Serbia“. Bio je u društvu svoje devojke i troje dece, sedeli su u biznis klasi – najskupljim sedištima u avionu.

Mali je bio na produženom vikendu u Rimu i odseo je u luksuznom hotelu sa pet zvezdica, smeštenom u ulici popularnoj za šoping u srcu istorijskog centra grada, saznaje KRIK. Na osnovu cena avionskih karata za biznis klasu i smeštaja u hotelu, KRIK je izračunao da je Mali za ovo putovanje morao da izdvoji najmanje sedam mesečnih plata koje prima kao gradonačelnik Beograda.  

Život na visokoj nozi

Novinari KRIK-a pozvali su nekoliko luksuznih hotela u italijanskoj prestonici. U jednom od njih, „Grand hotel plaza“, potvrdili su da je Mali sa porodicom odseo u tom hotelu. Kako su rekli novinarima, u hotelu su proveli pet noći u dve spojene „superior“ sobe.

Hotel u centru Rima u kojem je Mali odseo sa porodicom (foto: grandhotelplaza.com)

Ovaj hotel nalazi se u restauriranoj zgradi izgrađenoj 1860. godine u istorijskom centru grada. „Svaki od apartmana se ponosi prostranom terasom sa spektakularnim pogledom na neke od glavnih znamenitosti u Rimu“, piše u opisu hotela na sajtu Booking.

Zaposleni u hotelu rekli su novinarima KRIK-a da je Mali platio smeštaj 2.933 evra. Ispričali su da je hotel plaćen krajem januara posredstvom turističke agencije „Big Blue“. U agenciji nisu želeli da novinarima KRIK-a potvrde da je Mali putovao posredstvom njih i kažu da li je, sem hotela, i avionske karte kupio u agenciji.

Novinari su potom ponovo pozvali „Big Blue“ kako bi se raspitali za cenu pet povratnih avionskih karata za tu destinaciju u biznis klasi. Zaposleni u agenciji su tada rekli da cena iznosi 2.750 evra.

Sajt avio-kompanije „Air Serbia“ pokazuje sličnu cenu – 2.915 evra za pet povratih karata od Beograda do Rima. Transfer sa rimskog aerodroma do hotela košta dodatnih 100 evra, prema sajtu „Grand hotel plaza“.

Ne računajući novac za šoping ili za posete turističkim destinacijama, njih petoro su tokom boravka samo na hranu mogli da potroše blizu 1.000 evra – prema sajtovima koji računaju neophodan budžet za putovanja. Ovo podiže iznos novca koji je Mali potrošio za i tokom privatnog odmora na najmanje 7.000 evra.

Mesečna plata gradonačelnika Beograda je 107.000 dinara (oko 907 evra). Njegova devojka zaposlena je u njegovom kabinetu, pa joj je plata verovatno niža.

Pogled sa terase hotela na baziliku San Carlo al Corso (foto: grandhotelplaza.com)

Skupi ukusi

Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za KRIK da bi putovanje gradonačelnika Siniše Malog trebalo da interesuje Agenciju.

„On ima pravo da ide na skupe izlete, ali Agencija treba da proveri da li su takva putovanja nešto što je mogao da finansira iz svog redovnog prihoda ili da pitaju za izvor novca kojim je platio putovanje.“

Novinari KRIK-a zvali su Malog da ga pitaju na koji način je finansirao putovanje, ali se on nije javljao na mobilni telefon.

Put u Rim poslednji je u nizu primera koji ukazuju na to da gradonačelnik troši više novca nego što zvanično zarađuje.

Tokom razvoda, Mali je na suđenju u septembru 2016. otkrio da godišnje školarine za njegovu decu u Internacionalnoj školi Beograd (ISB) iznose 60.000 evra. Ovo je prestižna međunarodna škola u koju svoju decu upisuju imućni ljudi u Beogradu. Mali je na sudu ovaj trošak objasnio na sledeći način: „Moju decu finansiraju prijatelji koje sam upoznao u inostranstvu i koji nemaju veze sa Srbijom“. Nije otkrio njihova imena.

Mali u biznis klasi aviona „Air Serbia“ (foto: KRIK)

U junu 2016. godine, Agencija za borbu protiv korupcije primetila je da je tadašnja gradonačelnikova supruga Marija potrošila 95.000 evra više nego što je mogla da zaradi.

U intervjuu koji je dala KRIK-u nakon razvoda, Marija Mali rekla je da joj je suprug dao 95.000 evra u gotovini, ali da nije rekao odakle novac potiče. Po njegovim uputstvima, novac je uplatila na svoj lični račun i potrošila ga, kako je rekla, na potrebe porodice.

Agencija trenutno proverava imovinu Siniše Malog, a taj postupak pokrenula je nakon što je KRIK objavio priču da je Mali učestvovao u kupovini 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Sa koliko novca Mali raspolaže bavila se i Uprava za sprečavanje pranja novca, čiji je izveštaj iz 2016. KRIK nedavno objavio. Dokument navodi niz transakcija na račune Siniše Malog koje se mogu smatrati dokazom za pranje novca. Više o tome čitajte u posebnoj priči.

Iako je bilo spekulacija da će Mali ostati gradonačelnik srpske prestonice, pojavila su se i nagađanja u medijima da može da dobje mesto ministra finansija.

Istraživanja KRIK-a o Siniši Malom pročitajte ovde.

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

5 Comments

 1. Bosiljcica kaže:

  Izvor njegovih prihoda je kasa građana Srbije, tj. firme kojima on na osnovu svoje funkcije obezbeđuje poslove, tako uzmu zajedno pare iz budzeta, firma opere novac i da gazdi deo kolaca, a nesto uzme i za sebe. A nama smrtnicima pesama i igara.

 2. Бабицс kaže:

  И после малог Малииии…..

 3. S'verom u Boga kaže:

  Rad rad i samo rad je rezultat ovog izivljavanja. Jedino od Malog vise radi veliki…

 4. Miroslav Jovanović kaže:

  Ima se, može se!!! Jbg, sad će pedesetak fontana po BG-u da se prave…Ma izvadiće se čovek! On je racionalna osoba, lepo planira kućni budžet!

 5. Srba kaže:

  Kad ce Krik da se bavi ovim firmama koje sa Trivanom pljackaju narod i truju gradjane?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *