Za ubistvo u Budvi 15 godina zatvora

Za ubistvo u Budvi 15 godina zatvora

Pab na budvanskom šetalištu ispred kog je upucan Đuričković (foto: oldfishermanspub.com)

Banjalučanin Srđan Popović osuđen je u petak pred Višim sudom u Podgorici na 15 godina zatvora zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi u oktobru 2015. Popović je na Đuričkovića pucao snajperom sa puškarnice budvanskog Starog grada. Ovo ubistvo bilo je među prvima u ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana u kom je dosad stradalo oko 50 osoba.

Piše: Bojana Pavlović

Osim za ubistvo Đuričkovića, Popović je osuđen i za nelegalno posedovanje oružja pa mu je sudija Vesna Moštrokol izrekla jedinstvenu kaznu od 15 godina i 10 meseci, potvrdili su za KRIK iz Višeg suda u Podgorici. 

Kako je utvrdio sud, Popović je u oktobru 2015. godine oko 20 časova sa prostora stare puškarnice na zidinama Starog grada u Budvi pucao na Đuričkovića koji je bio ispred svog restorana „The Old Fisherman Pub“ na šetalištu pored obale.

Đuričković je bio član škaljarskog klana i slutio je da je na meti suparnika. Nekoliko meseci ranije, u aprilu 2015, ubijen je njegov kum Saša Marković, bivši poslanik u crnogorskom parlamentu. Đuričković je tada policiji ispričao da postoji mogućnost da je Marković ubijen jer je povezan sa njim, kao i da je svestan tenzija zbog „događaja u Valensiji“ i da se njegovo ime pominje u vezi sa tim.

Mesec dana posle ubistva Markovića policija je uhapsila mladog Gregorija Majkla Ferarisa, državljanina Južnoafričke Republike, koji je ispričao da je u Crnu Goru došao na poziv kavčana – da ubije Đuričkovića. On je potvrdio da je Marković ubijen greškom, a da je meta bio zapravo Đuričković. Motiv je bio, kako je naveo, upozorenje svima onima koji se u Crnoj Gori bave poslovima s drogom. Osim čoveka koji ga je regrutovao, Feraris nije identifikovao nijednog pripadnika kavačkog klana. Osuđen je na pet godina zatvora i kaznu je već odslužio.

„Događaj u Valensiji“ o kom je govorio Đuričković bio je okidač za početak krvavog sukoba između škaljarskog i kavačkog klana – iz jednog skladišta nestalo je oko 200 kilograma kokaina. 

Do tada jedinstven klan se podelio, a čitavo balkansko kriminalno podzemlje izabralo je stranu. Stranu su zauzeli i pojedini pripadnici srpske i crnogorske policije, a veze klanova, pre svega kavačkog, vode i do političara.

Rat traje šest godina i u njemu je do sada izgubilo život oko 50 ljudi. Na meti kriminalnih suparnika bili su supružnici, roditelji, advokati i saradnici.  

Klan Veljka Belivuka bio je srpski ogranak kavačkog klana.

Pročitajte više o ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana

Comments are closed.